Dansk Ride Forbund: - Udbruddet i Holstebro er voldsomt

Fire heste fra Holstebro Sportsrideklub har mistet livet som følge af herpesvirus

Det er herpes af type EHV 1 og 4, der er i omløb i Holstebro Sportsrudeklub. Type 1 er den mest frygtede, fordi den kan gå ind i nervebanerne og give lammelser, og hestene kan også dø af det.
Det er herpes af type EHV 1 og 4, der er i omløb i Holstebro Sportsrudeklub. Type 1 er den mest frygtede, fordi den kan gå ind i nervebanerne og give lammelser, og hestene kan også dø af det.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Et udbrud af aggressiv hesteherpes har ramt Holstebro Sportsrideklub. Fire heste har indtil videre mistet livet, og flere af rideskolens heste er lammet i bagparten som følge af virusset. 

- Selve udbruddet i Holstebro er ret alvorligt. Der står mange, mange heste med feber, og der står stadig heste, som bliver lammet. Der er ingen tvivl om, at Holstebro står i en virkelig hård og barsk situation, så udbruddet i Holstebro er voldsomt, siger Mette Uldahl, der er veterinærkonsulent i Dansk Ride Forbund.

Efter udbruddet har flere rideskoler her i landsdelen valgt at lukke ned. Det gælder blandt andet i Haderup, Struer og Viborg.

- Hvis man har heste derhjemme opfordrer vi til, at man skifter tøj, når man bevæger sig mellem hesten derhjemme og hestene på skolen, siger Palle Jakobsen, der er formand for Viborg Rideklub. 

- Holstebro og de kontaktbesætninger, der har været til Holstebro, de skal være lukkede 100 procent, som de er. Der er ikke nogen anbefaling om, at øvrige stalde skal lukke, men når det er sagt, så har vi fuld forståelse for, at der er nogle, som laver en 0-risiko og vælger at lukke alligevel, lyder det fra Mette Uldahl.

Effektiv isolation af udbruddet

Dansk Ride Forbund har været med til at få kontakt til de heste, der har været i kontakt med rideskolen i Holstebro.

- Er der nogen, som har haft en direkte kontakt til stedet, så er de også lagt under karantæne, så der er en effektiv isolation af udbruddet nu, siger Mette Uldahl.

Ifølge Dansk Ride Forbund findes der hesteherpes blandt 80 procent af alle heste. Det er dog sjældent, at de bliver ramt af den aggressive form som den, der har ramt Holstebro Ridesportsklub.

2:24
Udbruddet af den dødelige hesteherpes på en rideskole i Holstebro har fået flere af landsdelens rideskoler til at lukke ned.