Tyveri plager midtjyske håndværkere: - Det er stærkt generende

Antallet af tyverier på byggepladserne og fra varebiler er steget markant. Det bekymrer installationsbranchen, der efterlyser større fokus på problemet.

Midt- og vestjyske byggepladser oplever i stigende grad at blive bestjålet.
Midt- og vestjyske byggepladser oplever i stigende grad at blive bestjålet.
Foto: Kasper Palsnov / Scanpix

Flere og flere midt- og vestjyske håndværkere oplever at blive bestjålet enten på byggepladsen eller i varebilen.

Det skriver organisationen TEKNIQ, der repræsenterer 2.800 virksomheder i installationsbranchen.

- Det er stærkt generende for virksomhederne, når de har haft ubudne gæster. Én ting er, at de stjålne genstande skal erstattes, noget helt andet er, at arbejdet derfor kan gå i stå i en kortere eller længere periode. Og det kan være dyrt for virksomhederne, siger Erik Kønigsberg, der er medlem TEKNIQ-råd Midtjylland.

Stigningen kommer efter en årrække, hvor man ellers har oplevet et fald i antallet af anmeldte tyverier på de midtjyske byggepladser, men nu er kurven altså i stedet opadgående.

I Midt- og Vestjylland har man oplevet 10 procent flere tyverier på byggepladserne siden 2016, mens anmeldelserne om tyveri i varebiler er næsten fordoblet fra 189 i 2016 til 337 i 2017.

Tendensen bekymrer

Det stigende antal tyverier bekymrer Erik Kønigsberg.

- Det er meget tydeligt, at der er brug for større opmærksomhed fra myndighedernes side på denne form for tyverier.

- Samtidig vil det være nødvendigt, at virksomheder og myndigheder i højere grad samarbejder om at forebygge tyverier fra både varebiler og byggepladser så godt som muligt, lyder det fra Erik Kønigsberg.

Hos forsikringsselskaberne oplever man jævnligt de lokale virksomheders frustrationer over tyverierne, og derfor anbefaler de at DNA-mærke sine genstande for at gøre det sværere for bagmændene at omsætte tyvekosterne til hælervarer.