Tyske ulve dræbte 27 får

I Danmark diskuterer eksperterne, om det var en ulv, der dræbte 11 får ved Harrild Hede - svaret lader vente på sig, men i Tyskland er der flere dokumenterede ulveangreb på får.

270213_Ulv.jpg

Det er ikke unormalt, at ulve angriber store fåreflokke - det viser erfaringerne fra Tyskland.

TV/MIDT-VESTs naturmagasin Naturriget fortæller onsdag aften om de tyske ulve -  og hvordan myndighederne tackler den voksende bestand.

En af de medvirkende i programmet er den tyske fåreavler Frank Neumann, der på en enkelt nat i 2002 mistede 27 moderfår ved et ulveangreb.

Danske eksperter er i øjeblikket ved at undersøge, om det også var en ulv, der natten til mandag dræbte 11 får hos landmand Sven Joensen fra Herning. Fårene gik få kilometer fra Harrild Hede, hvor et vildtkamera har taget billeder af en ulv. Om det var ulven - eller løse hunde - kommer der først svar på i løbet af et par uger, men erfaringerne fra Tyskland viser altså, at ulven godt kan finde på at angribe flere dyr i en fåreflok.

Frank Neumann har nu en stor hund til at bevogte sine får, og de tyske myndigheder giver også erstatning til de fåreavlere, der får deres dyr dræbt af ulven - hvis avlerne følger statens anbefalinger om, hvordan man beskytter sig.

En ulvefamilie blev til 19

Mens de danske myndigheder først skal finde ud af, hvordan de skal reagere på det faktum, at ulven er kommet tilbage, har man i Tyskland haft længere tid til at vænne sig til tanken. Og de tyske erfaringer viser, at ganske få dyr hurtigt kan udvikle sig til en egentlig bestand.

I 2000 var der i Tyskland en enkelt ulvefamilie - i 2012 var tallet steget til 19. Hver familie består af 6-10 dyr.

De tyske myndigheder overvåger bestanden nøje og samler systematisk data om hvert enkelt dyr. Nogle af ulvene er endda udstyret med halsbånd med radiosendere, så man kan følge deres færden.

-  Vi får rigtig gode informationer om, hvordan ulvene spreder sig. En af ulvene med halsbånd gik herfra og til Hviderusland. Det var meget imponerende. Så måske kommer en af vores ulve med halsbånd en dag til Danmark, siger biolog Ilka Reinhart fra det tyske ulve-program Lupus.

 

Se første afsnit af Naturriget i ulvens fodspor her:

9:42
I den seneste tid er der flere observationer af ulv i midt og vestjylland - det er ikke længere spørgsmålet om ulven kommer - meget tyder på den er her.Men hvad vil vi med ulven, hvor mange har vi plads til og hvor må de være - det er nogle af de spørgsmål naturstyrelsen har stillet forskerne på Århus Universitet.Naturriget følger ulvesporet - for at få mere viden om europas største rovpattedyr.

 

Se afsnit to af Naturriget i ulvens fodspor her:

9:20
Ulven er vendt tilbage til Danmark efter 199 års fravær - den 16. November 2012 fik vi det endelig bevis - der blev fundet en død ulve i Hanstholm Vildtreservat. Den døde ulve havde taget de 850 kilometer fra Sachen i syd Tyskland til Nationalpark Thy. Naturriget er taget til sachen sammen med en af forskerne fra Århus Universitet for at se hvor ulven kom fra .