Tusindvis af sommerhusejere kan få dyr regning

Ringkøbing-Skjern Kommune vil have sommerhusejere til at kloakere for at sikre miljøet.

Det bliver nu endnu mere attraktivt at leje sit sommerhus ud.
Det bliver nu endnu mere attraktivt at leje sit sommerhus ud.
Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Sommerhusejere med sommerhus i Ringkøbing-Skjern Kommune kan måske snart se frem til en større udskrivning.

En ny spildevandsplan skal nemlig gøre det muligt at kloakere de omkring 6000 sommerhuse, der ligger i kommunen. Det skriver Politiken. 

Septiktanke er en trussel

I dag er kloakker sjældne i flere sommerhusområder, hvor spildevandet i stedet håndteres gennem septiktanke. Men septiktanke og siveanlæg er en trussel mod det danske vandmiljø – ikke mindst i dag, hvor rekordmange mennesker finder vej til sommerhusområder enten som gæster eller som helårsbeboere. Sidste år satte sommerhusudlejningen rekord med 19,2 millioner gæster på landsplan. 

- En septiktank er en fin løsning, hvis den fungerer. Desværre er septiktanke og deres nedsivningsanlæg mange steder i en ringe stand og forfatning, siger Jes Vollertsen, professor i miljøteknologi.

Frygten er at spildevand uden kloakering kan gøre skade på strande, søer og fjorde. Det er blandt andet derfor, at Ringkøbing-Skjern Kommune vil have kigget på andre løsninger.

- Vores forsigtige vurdering er, at det vil koste i omegnen af 400 millioner kroner at få kloakeret disse sommerhuse, siger Ivan Thesbjerg, der er leder af Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for land og vand, til Politiken.

Det koster cirka 35.000 kroner at blive tilsluttet det nye kloaknet, mens den gennemsnitlige pris for at få arbejdet på egen grund udført er 20.000 kroner. Altså en samlet udskrivning på over 50.000 kroner.