Tusindvis af killinger bliver efterladt i sommerhusområder

Når sommerhusgæster fodrer de efterladte killinger i sommerhusområder, gør de killingerne en bjørnetjeneste. Det mener Dyrenes Beskyttelse.

Tusindvis af killinger bliver efterladt i danske sommerhusområder.
Tusindvis af killinger bliver efterladt i danske sommerhusområder.
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Solen har stået højt på himlen de seneste par måneder, og det har skabt travlhed i de midt- og vestjyske sommerhuse. Men det er ikke kun et væld af sommerhusgæster, der præger sommerhusområderne.

Sommerferien er nemlig højsæson for efterladte killinger, og mange af dem bliver efterladt i netop sommerhusområder. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Ifølge familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen, er problemet, at når sommerhusgæster ser de søde, efterladte killinger, begynder de at fodre dem.

Det betyder, at når gæsterne så forlader sommerhuset igen, efterlader de nogle killinger, der er blevet vant til at få føde fra mennesker. 

- Selv om det virker som en god gerning at fodre sultne killinger, gør man i virkeligheden kattene en bjørnetjeneste. De vænner sig nemlig hurtigt til at blive fodret, men når feriegæsterne så forlader sommerhus, så står katten tilbage og skal på ny forsøge at finde sin egen føde, forklarer Jens Jokumsen i pressemeddelelsen.

Stigning i Region Midtjylland

I 2017 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, 1812, hele 2934 henvendelser om killinger, der enten strejfede omkring eller var blevet efterladt.

Det var en stigning i antallet af henvendelser om efterladte killinger for alle regioner, men især i Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland skete der en markant stigning.

- Jeg tror, at sammenhængen mellem antallet af efterladte killinger og regionerne kommer af, hvor der er mange sommerhusområder. Hvis man fodrer kattene, kommer der bare flere af dem, siger Jens Jokumsen.

Derfor opfordrer familiedyrschefen til, at hvis sommerhusgæsterne gerne vil fodre killingerne, så er det vigtigt, at de tager ansvar for kattene og lader dem blive en del af familien.