Tsunami kan ramme den jyske vestkyst

Tyske forskere advarer om, at risikoen, for at en tsunami kan ramme den jyske vestkyst, er højere, end man hidtil har troet.

DrengPaaStrand.jpg

Den jyske vestkyst har altid været kendt for at være barsk. Og nu er der endnu en grund til at frygte havet mod vest. Ifølge de tyske geografer Jürgen Newig og Dieter Kelletat fra universitetet i Kiel er risikoen for at en tsunami rammer vestjysken større end hidtil antaget. Det skriver Berlingske Tidende.

- Risikoen for tsunamier på Nordsøens kyster er større end hidtil antaget. De store bølger truer en region, som hvert år besøges af millioner af turister, siger Dieter Kelletat til Der Spiegel.

Tsunami i 1858

Baggrunden for den nye konklusion er studier af en tsunami, der ramte vestkysten i 1858. Værst gik det dengang ud over Holmsland klit, hvor bølgerne var omkring seks meter høje. Dengang opstod tsunamien på grund af et havbundsskred i Atlanterhavet.

Bare ta' det roligt

Senior kysttekniker fra Kystdirektoratet Holger Toxvig understreger, at strandgæster kan være rolig.

- Det er meget sjældne begivenheder. Men skulle det ske en varm sommerdag, hvor tusinder er på strandene, er faren reel og kan være livstruende.

Et omfattende tsunami-varslingssystem for hele Europa er ved at blive installeret i regi af FNs oceanografiske kommission IOC. I Danmark er det DMI, der har fået til opgave at holde øje med tsunamier. Systemet skulle være klar i løbet af næste år.