Trods udflytningsplan: Der mangler uddannelser uden for de store byer

Det går ikke hurtigt nok med at flytte uddannelserne væk fra de store byer, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

2:41
Markedsføringsøkonom-uddannelsen er netop flyttet til Skjern. I dag var det tid til første skoledag
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Der er ikke blevet flyttet nok uddannelser uden for de store byer.

- Vi har behov for, at der kommer mere tryk på. At man får nye uddannelsestilbud rundt i hele landet. Også i det midt- og vestjyske område.

Sådan siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Trods regeringens udflytningsplan ligger 81% af alle uddannelsespladser stadig i Hovedstadsområdet, Odense Aarhus eller Aalborg.

Det viser tal fra Landsforeningen Danmark på Vippen.

Ny uddannelse i Skjern

Der er dog lyspunkter. Og et af dem ligger i Skjern, hvor der i dag var første skoledag for markedsføringsøkonomerne. En uddannelse, der netop er flyttet til byen. 

Og de nyopstartede elever er galde for at de nu kan læse i netop Skjern.

- Nu kommer jeg jo ude fra Hee af. Og der er meget længere til Holstebro, så det er en klar fordel at jeg nu kan nøjes med at køre til Skjern, siger Mads Rosendahl Nielsen, der netop er startet på markedsføringsøkonomuddannelsen i Skjern.

- Det gør det meget nemmere, når man har børn. At man kan få det hele til at hænge sammen, siger Carina Bro Vang, fra Lem, der også lige er startet.

0:59
Hør folketingsmedlem Annette Lind forklare, hvorfor Socialdemokratiet gerne så, at flere uddannelser blev flyttet uden for de store byer. 

Politisk opbakning

Endnu flere kommende studerende kan måske se frem til at få uddannelserne tættere på de mindre byer.

Der er i hvert fald politisk opbakning fra både Socialdemokratiet og Venstre.

- Vi skal have uddannelserne helt derud hvor folk de bor, så vi får et mere lige Danmark, siger Annette Lind, der er folketingsmedlem og medlem af Undervisningsudvalget for Socialdemokratiet.

Også fra Venstre er der håb for at fortsætte med udflytningen af uddannelserne.

- Vi agter at fortsætte takterne. Og det gælder både med arbejdspladser og med uddannelser, siger Thomas Danielsen, folketingsmedlem og Landdistriktsordfører for Venstre.

1:06
Thomas Danielsen, folketingsmedlem og Landistriktsordfører for Venstre forklarer, hvordan Regeringen vil få flere uddannelser ud i yderområderne.

Gør politikerne som de lover - så kan det altså være at flere unge kan blive i landsdelen. Ja, måske det ligefrem kan tiltrække unge - måske det første frø allerede er sået.

Udflytningen af markedsføringsøkonomuddannelsen er en af ti uddannelser der er blevet oprettet uden for de største uddannelsesbyer som et led i regeringens udflytningsplan