Trods milliardoverskud: Nul kroner i skat

2014 var et specielt år for Jyske Bank, der havde "et hav" af skattefrie indtægter.

180815JyskeBank.jpg

 
Mens Jyske Banks aktionærer og ledelse i 2014 kunne glæde sig over, at banken leverede et milliardresultat, så måtte statskassen se langt efter skatteindtægter. Milliarderne var nemlig for langt hovedpartens vedkommende skattefrie.
    
I årsregnskabet for 2014 kunne banken fra Silkeborg notere et resultat på 3,1 milliarder kroner. Men i de åbne skattelister, der viser selskabers betalte selskabsskat, står der et rundt nul.
    
- Jeg forstår godt, at det ser bemærkelsesværdigt ud. Men det var også et ganske særligt år, siger funktionsdirektør i Jyske Banks økonomiafdeling Jens Borum og fortsætter:
    
- 2014 var særligt på den måde, at vi havde et hav af skattefrie indtægter.
    
De kommer blandt andet fra købet af BRF-kredit, der via såkaldt badwill, gav skattefrie penge i Jyske Banks kasse. Samtidig var indtægter fra salget af Nets skattefrie.

Jeg forstår godt, at det ser bemærkelsesværdigt ud. Men det var også et ganske særligt år

 Når Jyske Bank trods milliardoverskuddet noterer et underskud på det skattepligtige resultat, er der ligeledes regnskabsteknik involveret. Her omhandler det, at Jyske Bank har foretaget store nedskrivninger, der teknisk set udløser et underskud.
    
- Det kan vi jo ikke gøre igen. Man kan vælge, hvor hårdt man vil gå til nedskrivningerne, og der valgte vi så at give den fuld skrue sidste år, siger Jens Borum og fortsætter:
    
- Så sidste år var meget atypisk. Vi har da også tidligere haft store skattebetalinger, og det regner vi med at få igen.
    
I 2013 betalte Jyske Bank 469 millioner kroner i skat, mens der i 2012 blev betalt 267 millioner kroner.
    
Danmarks ti største banker betalte ifølge Ritzaus opgørelse fire milliarder kroner i skat i 2014.
    
Nordea og Danske Bank var de største skattebetalere med skatteboner på 1,9 og 1,4 milliarder kroner. Landets fjerdestørste bank, Sydbank, betalte 256 millioner kroner i skat i 2014.
    
/ritzau/