Trods afbrændingsforbud: Butikker sælger stadig grillkul

Købmænd langs vestkysten sælger fortsat grillkul til turister, der er uvidende om afbrændingsforbuddet. Beredskab og turistforening mener, de gør, hvad de kan for at informere feriegæsterne.

Mange steder bliver der stadig tændt op i kulgrillen, selvom det lige nu er forbudt.
Mange steder bliver der stadig tændt op i kulgrillen, selvom det lige nu er forbudt.
Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

Selvom afbrændingsforbuddet lige nu gør det ulovligt at tænde op i kulgrillen, så bliver der stadig solgt kul i turistområderne langs vestkysten.

For budskabet om afbrændingsforbuddet har tilsyneladende svært ved at nå ud til de udenlandske turister, der fortsat starter kulgrillen i sommervarmen.

TV MIDTVEST har været i kontakt med otte købmænd i turistområderne, og de kan alle berette om, at salget af grillkul fortsætter.

En af dem, der fortsat har grillkul på hylderne er købmand Christian Schou fra Fjaltring.

- Med grillkullene er alt, som det plejer at være. Men vi har dog valgt at sætte engangsgrillene væk. Det må være folks eget ansvar, om de vælger at købe grillkul.

Gør du noget for at informere kunderne om det her afbrændingsforbud?

- Nej, det gør jeg ikke. Jeg vil da overveje at gøre det, for vi har nok et ansvar for at informere turisterne. Hvad folk så gør er ikke vores ansvar, men selvfølgelig kan vi sagtens være med til at hjælpe folk på vej, siger Christian Schou.

Beredskabschef: Vi har store udfordringer

Hos Nordvestjyllands Brandvæsen er man også klar over, at der ligger både et ansvar og en stor opgave i at informere turister om forbuddet, selvom det ifølge beredskabschefen kan være noget nær umuligt at få alle med.

- Vi har store udfordringer med det. Mange sommerhuse har nye gæster fra uge til uge, som ikke har en jordisk chance for at vide, at der er et forbud. I vores område har vi sendt en generel vejledning og advarsel, fordi vi ikke ved, hvor lang tid, det står på, siger beredskabschef, Claus Bo Nielsen.

Men kunne I ikke gøre mere for at fortælle folk om afbrændingsforbuddet?

- Man kan altid gøre mere, men vi kan jo af gode grunde ikke stå ved grænsen og prikke alle, der kører ind i landet på skulderen og sige, at vi har et afbrændingsforbud.

- Det er hele tiden en afvejning. Det er næsten umuligt at ramme alle. Og vi kan ikke være på forkant, for hvis vi informerer dem, der kommer i næste uge, ved vi ikke, om forbuddet stadig gælder. Vi må bare appellere til, at udlejere hjælper med at give advarslen videre, lyder det fra Claus Bo Nielsen.

Turistchef: Mange sender SMS’er rundt

Hos turistforeningen i Lemvig-Thyborøn oplever man også, hvor svært det er at få budskabet godt og grundigt udover rampen.

Her har man dog både taget dialog og gode gamle SMS-beskeder i brug for at ajourføre feriegæsterne med seneste nyt.

- Mange udlejere sender SMS’er ud til deres kunder og informerer om forbuddet. Oveni får gæsterne det at vide face to face, når de får udleveret nøglen. Så der er helt sikkert mange af vores gæster, som har fået oplysningerne. Det synes jeg, er rigtig positivt, siger turistchef Kristian Hansen.

- Det er meget, meget svært at få hver eneste feriegæst her i landet til at blive klar over, at der er et afbrændingsforbud. Der kommer folk over grænsen i autocamper, som i princippet kan komme her uden at tale med nogen, forklarer han.

Turistchefen mener samtidig, at alle har et ansvar for, at tingene forløber fornuftigt under forbuddet.

- Vi har alle sammen et ansvar. Som turistforening har vi et ansvar. Overnatningsudbyderne har et ansvar. Og så tror jeg også, det er et spørgsmål om, at vi alle sammen orienterer hinanden, hvis vi ser nogle, der er ved at starte en grill op. Så det er en bred vifte af indsatser, der skal til, siger Kristian Hansen.

Det nuværende afbrændingsforbud trådte i kraft den 3. juli, og det er endnu uvist, hvor længe der går, før det igen bliver ophævet.

2:41