Tre ud af fire pædagoger med ansvar for op mod 20 børn

Ny undersøgelse viser, at tre ud af fire pædagoger alene havde ansvaret for op til 20 børn i mere end en halv time i løbet af en arbejdsdag i april.

En pædagog med ansvar for 20 børn. Det er virkeligheden for tre ud af fire pædagoger på en helt almindelig arbejdsdag.

Pædagogernes fagforbund, BUPL, har i en ny undersøgelse kortlagt pædagogernes virkelighed. I Midt- og Vestjylland frygter både pædagoger og forældre for konsekvenserne af de mange børn per voksen i institutionerne.

- Det er frustrerende, at mit barn ikke kan få den opmærksomhed, det har behov for. Jeg synes, det er skræmmende, for det er nu, hun skal lære noget, siger Natalie Poppe fra Mors, der er mor til to.

Undersøgelsen viser, at de tre ud af fire pædagoger i mere end halv time stod alene med ansvaret for op til 20 børn i løbet af en helt almindelig arbejdsdag i april. Resultatet af undersøgelsen overrasker dog ikke lokalformanden i BUPL.

Det er Folketinget, det er regeringen, der må sikre, at vi på landsplan har nogle ordentlige vilkår

- Det viser jo bare det, vi sådan set ved i forvejen: At normeringerne i vores institutioner simpelthen er for lave, siger Ivan Holck Jensen, formand for BUPL Midt-Vestjylland.

Han mener, at kommunerne i langt de fleste tilfælde gør, hvad de kan inden for de økonomiske rammer, de har. Det er derfor politikerne på Christiansborg, der bærer ansvaret for den lave normering.

- Det er Folketinget, det er regeringen, der må sikre, at vi på landsplan har nogle ordentlige vilkår, siger Ivan Holck Jensen.

Børnepakke skrottet

I Midt- og Vestjylland ligger flere kommuner allerede i den helt dårlige ende af normeringsskalaen med færre voksne til flere børn. Socialdemokraternes børneordfører, Annette Lind, langer ud efter regeringen.

- Vi ved, at en god start på livet er en god start på resten af livet. Derfor er det selvfølgelig bekymrende, hvis det er sådan, at vi kommer til at mangle så mange pædagoger ude i institutionerne. Specielt fordi vi jo lancerede en børnepakke lige før valget, hvor vi ville have givet 1,25 milliarder til netop øremærkning af bedre normeringer, siger Annette Lind.

Børnepakken blev dog skrottet og de øremærkede milliarder rullet tilbage af Venstre-regeringen. I stedet har regeringen krævet, at kommunerne frem mod 2019 skal spare syv milliarder kroner - det såkaldte omprioriteringsbidrag.

 Det her er noget, som ministeren må tage meget alvorligt

- Regeringen har jo fredet nogle områder, og der har man ikke fredet børneområdet, og derfor ved vi jo, at det kommer til at ramme hårdt, siger Annette Lind.

39 procent af pædagogerne svarer i undersøgelsen, at de indenfor det sidste år har stået alene i situationer, som de ville betegne som decideret farlige.

- Det her er noget, som ministeren må tage meget alvorligt. Det er sådan, at når så mange pædagoger siger, at de ikke er trygge ved situationen, så bliver vi nødt til at tage det alvorligt, siger Annette Lind.