Tre strande lever ikke op til EU mindstekrav

Danmarks badevand oplever fremgang og klarer sig bedre end gennemsnittet i den nyeste EU-måling. Tre strande her i landsdelen ligger i den kedelige ende af listen.

240713_strand_0.1.jpg

Sommeren er så småt over os, og temperaturen nærmer sig snart et niveau, hvor man kan tage til stranden og kaste sig ud i bølgerne. Og det kan man gøre med ro i maven. For det danske badevand er nemlig rigtig godt. Det viser EU's badevandstjek.

97,6 procent af de danske strandes badevand opfylder mindstekravene, og det er en lille fremgang i forhold til sidste år. Det fortæller Peter Kristensen, som er badevandsekspert hos Det Europæiske Miljøagentur.

- Danmark ligger over gennemsnittet, som er på 95 procent. Det er en smule bedre end sidste år, og over de seneste fire år er der samlet set sket store fremskridt, siger han.

Men selvom Danmark samlet set klarer sig godt, så er der også enkelte svipsere. 16 ud af 1028 strande lever ikke op til EU's krav.

Målsætning er, at alle strande skal opfylde kravene ved udgangen af 2015. Derfor er danske kommuner i gang med at forbedre de strande, som i dag ikke lever op til kravene.

- EU-direktivet siger, at der skal være sat gang i tiltag, der kan forbedre badevandskvaliteten de steder, hvor der i dag ikke er en tilfredsstillende badevandskvalitet, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Tre strande her i landsdelen lever ikke op til kravene

Selvom der er 16 strande i Danmark, hvor badevandskvaliteten ikke lever op til kravene, så betyder det nødvendigvis ikke, at det er farligt at bade disse steder. Det kan komme an på vejret, forklarer badevandsekspert Peter Kristensen.

- Hvis det har været tørt i længere tid, så kan man sikkert godt bade de her steder. Men hvis der kommer et regnskyl, så er der en tendens til, at de kan påvirkes af overløb eller andet i nærheden. Så er der en chance for, at man kan blive syg, siger han.

Langt de fleste af Danmarks strande klarer sig godt i det badevandstjek, som EU har foretaget. Men enkelte strande lever ikke op til mindstekravene, som EU har opsat.

Her kan du se de 16 strande, som har problemer. De er fordelt ud på 13 kommuner.

* Morsø: Dragstrup Vig

* Frederikshavn: Ved Solsbækshytten

* Vesthimmerland: Hessel

* Syddjurs: Gammel Løgten strand nord

* Ringkøbing-Skjern: Skuldbøl strand og Bork Havn surferstrand

* Sønderborg: Augustenborg Fjord og Nybøl Nor, Adsbøl

* Solrød: Ved Østre Strandvej

* Odsherred: Sanddobberne

* Kalundborg: Bjerge Os Brovejen

* Stevns: Strøby Egede, Ahornvej

* Lolland: Ved Maribo Søcamp

* Næstved: Klinteby og Dragsbjerg

* Brønderslev-Dronninglund: Gerå strand

Kilde: Det Europæiske Miljøagentur

   

/ritzau/