Tre mænd på anklagebænken: Tiltalt for forsøg på manddrab

Et større slagsmål på et diskotek endte i marts i et knivstikkeri. Nu er tre mænd på anklagebænken - tiltalt for forsøg på manddrab.

Sikkerheden i retsbygningen er skærpet, mens retssagen kører. Det betyder blandt andet, at alle skal igennem en metalscanner for at få adgang til bygningen.
Sikkerheden i retsbygningen er skærpet, mens retssagen kører. Det betyder blandt andet, at alle skal igennem en metalscanner for at få adgang til bygningen.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Onsdag formiddag har byretten i Herning taget hul på retssagen, hvor tre mænd i alderen 27-30 år sidder på anklagebænken - tiltalt for blandt andet at have stukket tre personer ned på diskoteket Dansebar & Einstein i Herning i marts 2018. 

Et af ofrene kom ved knivstikkeriet så slemt til skade, at han i dagene efter lå i koma og var i livsfare, og de tre tiltalte er i den sammenhæng tiltalt for forsøg på manddrab. 

Derudover er de alle tiltalt for yderligere to knivstikkerier samt vold og besiddelse af kniv. En af de tiltalte er desuden tiltalt for trusler, og en anden er tiltalt for at have kørt bil uden at have kørekort. 

Vil ikke tale om bandetilknytning

Onsdag formiddag har specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Lise Hebsgaard, forgæves forsøgt at få de tre mænd til at tale om deres tilknytning til bandegrupperingen Satudarah. 

Under de indledende afhøringer har ingen af de tre ønsket at svare på spørgsmål om, hvorvidt de er en del af rockerbanden, og om det var den gruppering, de var afsted med den pågældende aften tilbage i marts. Spørgsmålene er blevet afvist med svaret, at det er irrelevant for denne sag. 

Udenfor selve retsbygningen har en gruppe på cirka 25 personer taget opstilling. De ønsker ikke at tale med pressen, men har dog bekræftet, at de her "for deres brødre derinde" med henvisning til retsbygningen.

Nægter sig skyldige

De tre tiltalte nægter sig skyldige i stort set alle tiltalerne. Den ene erkender at have kørt bil uden retten til det, og en anden erkender, at han i et meget kort tidsrum har haft en kniv i hånden, men han nægter selv at have medbragt den samt at have stukket nogen med den. Den lå pludselig på jorden midt i tumulten, og han samlede den op og brugte den udelukkende til at true dem væk, som havde startet slagsmålet, lyder forklaringen. 

Ifølge de tiltalte var det ikke dem, der startede den tumult, der opstod på Dansebar & Einstein den 10. marts. 

De havde været til boksestævne i Struer og ville på vejen hjem, til henholdsvis Vejle og Sjælland, have en øl. De endte i Herning, hvor de besøgte flere beværtninger, og mens de var på Einstein & Dansebar opstod der tumult, som endte i et slagsmål, hvor der, ifølge de tre tiltalte, var mellem 20 og 30 personer mod de tre. De erkender, at de har slået igen, men de nægter at have brugt kniv. 

- Jeg holdt mig ikke tilbage, hvis der er nogen, der slår mig, så slår jeg igen, lyder det fra en af de tiltalte, der også siger, at han mener, at videooptagelserne fra stedet bakker ham op i, at han fik flere på hovedet, end han gav.

Han forklarer efterfølgende, at han ikke vidste noget om, at der var brugt knive, før han blev anholdt og fik at vide, at han var sigtet for drabsforsøg.

Efter slagsmålet kørte de hjem, og senere samme nat blev to af de tiltalte anholdt i Slagelse, mens den trejde blev anholdt i Vejle. Ingen af dem har ønsket at oplyse koden til deres mobiltelefoner til politiet. 

Virker upåvirket 

De tre tiltalte, der alle har oplyst, at de var på kontanthjælp, da de blev anholdt, virker ikke synderligt påvirket af sagens karakter i retten. Da de kom ind, hilste de på hinanden med smil og grin. De har alle været varetægtsfængslet siden anholdelsen kort efter knivstikkeriet i marts, og der var derfor stor gensynsglæde at spore mellem dem. 

Generelt virker humøret til at være højt hos de tiltalte, og de smiler og griner til hinanden undervejs, mens de i pauserne snakker så meget, som de nu får lov til af politiet, som naturligvis er meget opmærksomme på, hvad der bliver sagt imellem de tre tiltalte. 

I en af pauserne sagde en af de tiltalte kækt til en af politiets efterforskere med henvisning til de politibetjente, der stod omkring dem: 

- Vi er jo voksne mennesker, vi ved jo godt, hvad vi ikke må sige, kan du ikke få dine knægte til at slappe lidt af.

Hertil svarede efterforskeren roligt, at mon ikke det hele nok skulle gå, hvortil den tiltalte grinende svarede. 

- Nu lytter I lige til far, henvendt til de politibetjente, der stod omkring ham. 

Stort politiopbud

Det er politiets opfattelse, at de tre tiltalte er en del af rockergrupperingen Satudarah, og derfor er politiet talstærkt tilstede både inden- og udenfor retsbygningen.

I retslokalet tager seks uniformerede betjente sig primært af de tiltalte, mens der rundt omkring i bygningen og udenfor er yderligere en række betjente, der holder øje med, hvem der vil ind, og hvem der opholder sig i området. 

Desuden er sikkerheden inde i selve retten forhøjet, mens sagen kører. Det oplyser byretten på deres hjemmeside. 

"Det vil bl.a. indebære, at alle brugere til retsbygningen må forvente at skulle opgive ærinde i retsbygningen til politiet, legitimere sig og gå igennem en metalskanner. Herudover må personer forvente at kunne blive kropsvisiteret af politiet. Politiet vil kunne forbyde personer adgang til retsbygningen," lyder det blandt andet. 

Resten af onsdagen vil blive brugt på dokumentation i sagen fra anklagerens side. Her bliver der blandt andet vist videoovervågning fra baren. I morgen vil de første vidner afgive forklaring. 

2:59