Tre generationer under samme tag: - Det er helt fantastisk

I Videbæk bor familien Graakjær. De bor sammen på en gård med tre generationer under samme tag, hvilket kommer alle til gode.

Familiekabalen
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

For nogen vil det sikkert være det værste mareridt at bo sammen med både sin kone, sin mor og sin svigermor.

Men sådan er det ikke for  Bent Graakjær på slægtsgården Øster Holmgård ved Videbæk. Tværtimod. Så er der altid et sted, han kan få noget at spise.

I første afsnit af Familiekabalen i aften fortæller han og hele familien om de fordele, de har ved at bo tre generationer under samme tag.

I stuen til højre bor bedstefar og bedstemor, Jensine og Frederik Graakjær, i stuen til venstre den anden bedstemor færøske Joenny Joensen, og ovenpå rumsterer de lidt yngre ben, nemlig mor og far, Hildigunn og Bent Graakjær,  sammen med de to teenagebørn Anna og Kristian.

- Det  er helt fantastisk, der er altid nogen hjemme, altid nogen at snakke med – ingen af os kunne forestille os en tilværelse uden dem, siger Kristian og Anna nikker bifaldende.

Bofællesskabet bunder i stærke traditioner. Den yngste er 15 og den ældste snart 90.

- Det er så dejligt, de kommer og siger god morgen, så går de i skole, og om aftenen siger de god nat, fortæller en synlig glad bedstefar, Frederik Graakjær. Han er familiens nestor, er født og vokset op på gården, og til januar fylder han 90.

Der er kun ganske få børn i Danmark, der bo sammen med både mors og fars forældre. Alle er enige om, at tre-generationsnetværket på samme adresse, gør dem mere trygge og rummelige.

- Vi får altid bedstemors mening om telefonen. Hvornår man skal bruge dem, og hvorfor man ikke skal, og at man skal spise op. Ja lige præcist det med telefonen , den skal være pakket væk, når man spiser og Facebook – de forstår slet ikke alt det der,  pointerer Anna og Kristian.

Hildigunn og Bent Graakjær driver Vestergårds Hotel i Videbæk med lange arbejdsdage,  så det har givet ro i en travl hverdag med ekstra  hænder derhjemme:

- Hvis vi ikke kan komme fra hotellet og har haft brug for en til at køre børnene til fodbold eller andet, så ringer man bare hjem og spørger, om der en af dem, der kan. Det betyder meget, at vi hjælper hinanden og har et godt bagland, siger Hildigunn Gråkjær.

Tilfældigt bofællesskab

Kontrasten til det familiære bofællesskab finder vi på et nedlagt plejehjem i Ringkøbing. Her bor 28 unge fra hele verden under samme tag,

De er ikke bundet sammen af familiære bånd, men deler helt tilfældigt køkkenbord og stue.

 
 
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Stedet hedder Career Campus og er et voksenkollegium for veluddannede unge, der har fået et job i en virksomhed i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beboerne kommer fra hele verden, og hovedsproget er engelsk. Det er ikke kun sproget, men også duftene, ingredienserne og musikken, der gør stemningen i køkkenet multikulturelt.

- Vi er jo mange mennesker, også når vi skal lave mad, og vi har ikke de samme hygiejnestandarder, så det er selvfølgelig nogle gange en udfordring at navigere i noget, man måske ikke selv synes er tip top, men vi finder ud af det, siger Mia Østergaard Møller, der har fået en stilling som udviklingskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune og har boet på Campus et år.

- Vi er alle sammen voksne mennesker og tager en snak om, hvordan tingene skal fungere, fortsætter hun. 

Mød begge livsformer i første af fire nye afsnit i ”Familiekabalen”.

9:12