Travlhed hos politi og kørelærere: Flygtninge vil køre bil

De motorsagkyndige hos Midt – og Vestjyllands Politi har travlt for tiden. Flere flygtninge går nemlig til køreprøve for at kunne køre bil i Danmark.

Syrier til køreprøve

De motorsagkyndige hos Midt – og Vestjyllands Politi har travlt for tiden.

Mange flygtninge vil nemlig gerne have deres udenlandske kørekort skiftet ud med et dansk. 

Mohammad Aljazi kom til Danmark fra Syrien for 20 måneder siden. Og det er ikke kun det danske sprog og et helt nyt land, han skal lære at kende. Det er også den danske trafikkultur på vejene, der kan virke som lidt af et kulturchok, når man som ham har syrisk kørekort.

- De er født og opvokset med en helt, helt anderledes trafikkultur end den danske, siger lederen af politiets færdselsafdeling hos Midt- og Vestjyllands Politi, Henrik Glintborg.

Derfor skal Mohammad Aljazi og en lang række andre flygtninge op til en dansk teori og køreprøve, inden de lovligt må sætte sig bag rattet og begive sig ud på de danske veje.   

Kørelærer Johnny Askholt har lavet teori og køreundervisning med tolk og har mange flygtninge igennem sin køreskole

- De er ikke naturligt opdraget med færdsel, som vi er herhjemme. Det kan man godt mærke på nogen af dem, siger Johnny Askholt. 

I Syrien gælder helt andre regler

Modsat Syrien, så er der trafikregler for det meste i Danmark. Mohammad Aljazi har blandt andet skulle vænne sig til begrebet fartbegrænsning, og så er det noget andet end blinklyset, man bruger, når man overhaler på motorvejen i Syrien.

- I Syrien giver signal med hornet, og overhaler så med det samme, fortæller Mohammad Aljazi med et smil. Han ved godt, at dén ikke går i Danmark.

Generelt bruger flygtningene hos kørelærer Johnny Askholt længere tid på at klare teori og køreprøven. Udover at de er vant til langt færre regler, så er sproget også et problem. 

For Mohammad Aljazi er der dog ingen problemer. Køreprøven bestod han i første forsøg.

- Det gik fantastisk. Hvis man kører forsigtigt ogt kender reglerne, så kan man godt få kørekort

I følge politiet så dumper cirka hver tredje, der har et kørekort fra et andet land, den danske køreprøve.