Transportminister: Lovløse lastbiler er ikke mit ansvar

TV MIDTVEST har tidligere afsløret, at nogle lastbilchauffører kører i op til flere døgn uden at holde lovpligtige hvil. Men på Christiansborg er der ikke enighed om, hvem der bærer ansvaret.

Ole Birk Olesen mener slet ikke, at han er den rigtige til at svare på spørgsmål om ulovlig lastbilkørsel.
Ole Birk Olesen mener slet ikke, at han er den rigtige til at svare på spørgsmål om ulovlig lastbilkørsel.
Foto: TV MIDTVEST

- Først vil jeg gerne understrege, at det selvfølgelig er dybt kritisabelt, når chauffører kører op til næsten 60 timer uden et længere hvil. Det udgør en stor fare for færdselssikkerheden, og det er på ingen måde acceptabelt.

Sådan lød det indledningsvis fra transportminister, Ole Birk Olesen (LA), da han i dag skulle svare på spørgsmål fra Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn. 

Anledningen til spørgsmålene er TV MIDTVEST’s afsløringer af, at lastbilchauffører kører op til flere døgn uden at holde de lovpligtige hvil.

’Spørg beskæftigelsesministeren’

Mens transportministeren stod på talerstolen i Folketingssalen forklarede han blandt andet, at han på baggrund af TV MIDTVEST’s dækning vil spørge Færdselsstyrelsen, om der kan strammes op på kontrollen. 

Men han understregede samtidig, at han ikke mener, at han selv er den rette til at svare på spørgsmål i sagen.

- Jeg kan konstatere, at beskæftigelsesministeren, som har kontrol med arbejdstidsreglerne, allerede har sagt, at der skal gøres en ekstra indsats her. Og hvis man vil spørge ind til, om den indsats er nok, eller der skal mere til, så vil jeg anbefale, at man spørger beskæftigelsesministeren, lød det fra Ole Birk Olesen.

’Kontrollen er nedprioriteret’

Det svar var socialdemokraternes transportordfører dog langt fra tilfreds med:

- For os er det ligegyldigt, om det er den ene eller den anden minister. Det vigtige er, at der sker noget på det her område, lød svaret fra Rasmus Prehn, inden han uddybede: 

- Jeg synes stadig, at ministeren skylder at svare på det her med nedprioritering af tungvognskontrollen. Er det ikke sådan, at den siddende regering har nedprioriteret politiets fokus i forhold til tungvognskontrol, så nogle af de her fejl ikke bliver opdaget længere, hvilket de blev før?

Det kunne transportministeren dog ikke svare på. Hvad der er besluttet i Justitsministeriet er justitsministerens sag, slog han fast.

Ole Birk Olesen får dog endnu en mulighed for at svare på spørgsmål vedrørende den lovløse lastbilkørsel. Han er nemlig blevet kaldt i samråd om sagen af SF's Carsten Hønge. 

1:32
Man blev ikke meget klogere, hvis man i dag fulgte med, da transportministeren skulle svare på spørgsmål.