Transplantationer i verdensklasse

Patienter med nyt hjerte fra Aarhus lever i gennemsnit 15 år med det nye hjerte

Operations_lampe_1.jpg

 

Region Midtjyllands transplantationscenter i Aarhus kan i år fejre 20 års jubilæum. I den forbindelse har forskere ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital opgjort resultaterne, som netop er blevet offentliggjort i de skandinaviske hjertelægers tidsskrift, Scandinavian Cardiovascular Journal.

Siden den første hjertetransplantation i Aarhus, som blev foretaget 31. december 1992, er der i Aarhus i alt foretaget 265 hjertetransplantationer. Den gennemsnitlige overlevelse efter hjertetransplantation er 15.6 år. De første uger til måneder umiddelbart efter hjertetransplantationen er den mest kritiske periode. Det betyder, at er man i live ét år efter transplantationen, så lever man i gennemsnit 16.5 år med det nye hjerte. Kun 7 % døde, mens de ventede på et nyt hjerte. Den gennemsnitlige ventetid på et donorhjerte var 140 dage. Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Antallet af årlige hjertetransplantationer har ligget på et stabilt niveau i Aarhus igennem hele 20-års perioden. Overlevelsesresultaterne fra Aarhus Universitetshospital ligger helt i toppen i forhold til de bedste internationale centre.