Traktortrafik bekymrer politiet

Færdselspolitiet er bekymret over flere tunge landbrugsmaskiner på landevejene og igennem de mindre byer.

Efter Banedanmark er begyndt at sløjfe de farlige jernbaneoverkørsler, er landmændene blevet tvunget til at køre på landevejene og gennem mere tætbefolkede områder med deres store traktorer og tunge landbrugsredskaber. Det bekymrer Færdselspolitiet i Midt- og Vestjylland.

- Jeg kan godt forstå, at borgerne bliver bekymrede og føler sig utrygge. Jeg kan i og for sig også godt forstå landmændene, som nu skal koncentrere sig endnu mere, siger Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Ifølge landmændene har Banedanmark nedlagt for mange overskæringer, og det tvinge dem til at køre på de større veje og gennem byer.

Henvendelse til trafikministeren

På baggrund af en konkret henvendelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune har folketingsmedlem og trafikordfører for Venstre Kristian Pihl Lorentzen skrevet et brev til trafikminister Magnus Heunicke.

- Jeg er blevet bekendt med, at Banedanmark ikke i alle tilfælde gennemfører en nødvendig tæt dialog med kommunen, politiet og de lokale borgere om at finde den mest hensigtsmæssige løsning ud fra de konkrete lokale forhold, skriver Kristian Pihl Lorentzen.

Ringkøbing-Skjern Kommune glæder sig over henvendelsen fra ministeren og håber, den vil ændre proceduren omkring nedlæggelserne.

- Jeg håber måske, at det bliver en lille smule mere nuanceret i stedet for at tælle på, hvor mange der bor i forhold til en overgang, og så faktisk måle på, hvor meget den bliver brugt af tung trafik, som alternativt skal op igennem en meget trafikeret hovedvej eller mindre by, siger Ole Kamp (V), formand for Teknik og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ikke indrettet til store maskiner

Færdselspolitiet håber også, at problemet får større opmærksomhed.

- Jeg tror, vi skal have en større dialog og målrettet indsats for at finde ud af, hvordan vi kan minimere generne i vores lokalsamfund, siger Henrik Glintborg.

Mens landbrugsmaskinerne er vokset, er færdselsreglerne ikke fulgt med.

- På nogle områder har vi en færdselslovgivning, som kunne trænge til et eftersyn. Meget af det her er jo faktisk fra en tid, hvor Morten Korch kørte rundt på en lille, grå Massey Ferguson, og den tid kommer jo aldrig tilbage, siger Henrik Glintborg.

Se indslaget fra vores udsendelse 19.30 her.

Politiet konstaterer, at vores regler for maskinkørsel er fra Morten Korch-tiden