Træpiller tager pusten fra vindmøller

Importerede træpiller bliver en mere og mere populær energikilde. Men det er et stort problem for vindenergien.

Vestas_vindmoeller10_0.jpg

Private danskere køber i disse år stort ind af nye træpillefyr, og kraftværker og fjernvarmeværker investerer massivt i nye ovne, så de kan fyre med billigt træ og halm, skriver Ingeniøren.

Konsekvensen er, at Danmark må sende vindmøllestrøm billigt til udlandet, når det blæser, fordi der installeres for få af de varmepumper, som ellers skulle udnytte strømmen.

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, betegner udviklingen som ‘hovedet under armen’ og peger på afgifterne som synderen. For et år siden droppede et politisk flertal en afgift på biomasse. Strømmen bliver til gengæld hårdt beskattet.

- Vi er ved at låse os selv fast i en situation, hvor vores investeringer i sol og vind ikke bliver udnyttet godt nok. Vi brænder populært sagt mere og mere biomasse af, samtidig med at der er stigende mængder vedvarende energi i stikkontakterne, siger han til Ingeniøren.

Allerede i 2013 indeholdt de importerede træpiller næsten lige så meget energi, som alle danske vindmøller tilsammen producerer. Dertil kommer fyring med træflis, hovedsageligt fra danske skove.

Lægger man flis og piller sammen, fik Danmark 38 pct. mere energi fra træ end fra vindmøller, når man ser bort fra konverteringstab, viser en sammenstilling foretaget af Ingeniøren.

Ifølge en sammentælling, som Dansk Fjernvarme har foretaget for Ingeniøren, fyrer cirka 220 ud af landets 422 kraft- og varmeværker med biomasse i dag. Hertil kommer, at 75 værker har besluttet at skifte til biomasse.

Sidste år blev der derimod ikke etableret en eneste stor varmepumpe i et større forsyningssystem i Danmark, og der er heller ikke nogen på vej, fremhæver Dansk Fjernvarmes vicedirektør Kim Behnke:

- Flere fjernvarmeselskaber har haft viljen, og de har brugt dyre konsulenttimer på at udarbejde projekter. Men planerne falder til jorden, når de hører, at de både skal betale overskudsvarmeafgift og fuld elafgift af strømmen til varmepumpen, siger han til Ingeniøren.

Også i danske hjem taber varmepumper til træpiller. En ny analyse fra Energinet.dk viser, at der i dag er 173.000 træpillefyr i Danmark, og at det tal vil vokse til 348.000 de næste 20 år, hvis udviklingen fortsætter.

Derimod kommer der kun 70.000 af de varmepumper, som udnytter vindmøllestrømmen, hvor det ifølge rapporten havde været smartest for samfundsøkonomien med hele 358.000 varmepumper og kun 38.000 træpillefyr.

Vestas, der blev grundlagt i Lem nær Ringkøbing, lader dog til at klare sig okay trods konkurrencen fra træpillerne. Se den seneste vurdering af Vestas form her på siden. 

2:51
Verdens største vindmølleproducent er lige nu i topform. Det viser tallene for årets første måneder fra Vestas.