Trængsel i fængsler og arresthuse: 32 institutioner er overbelagte

Fængsler og arresthuse i hele landet er overfyldte. I Nykøbing Mors Arrest er der 19 procent flere indsatte, end der er plads til.

Den høje belægningsprocent giver personalet i fængsler og arresthuse ekstra travlt.
Den høje belægningsprocent giver personalet i fængsler og arresthuse ekstra travlt.
Foto: ERIK LUNTANG / Ritzau Scanpix

Lige nu er der trængsel bag tremmerne i landets fængsler og arresthuse. Nye tal fra Kriminalforsorgen viser, at 32 institutioner har en belægningsprocent på over 100, mens gennemsnittet for samtlige 49 af Kriminalforsorgens institutioner er 99,8 procent. 

- Det er nyt, at overbelægningen i vores arrester ikke kun er et Københavner-problem. Vi plejer ikke at have overbelægning i Jylland på det her tidspunkt af året, fortæller Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, til TV MIDTVEST. 

Det er ellers politisk bestemt, at belægningen maksimalt må være 95 procent i arresthuse og 96 procent i fængsler. Der skal nemlig være fleksibilitet til at modtage indsatte akut samt lave løbende renovering og visitering af cellerne. Men det efterlader de aktuelle belægningsprocenter ikke tid eller plads til.

- Vi vil rigtig gerne have et svar fra politikerne på, hvordan vi kommer videre. For vi har ikke personale til at åbne nye pladser og samtidig svært ved at tiltrække nye ansøgere, lyder det fra Kim Østerbye.

Grafik: Fængselsforbundet. 
Grafik: Fængselsforbundet. 

I Midt- og Vestjylland er det Nykøbing Mors Arrest, der, ifølge tallene, er mest presset. Her er belægningsprocenten på 115 procent en af landets højeste, kun overgået af Næstved Arrest.

Fængslet i Nørre Snede og arresten i Ringkøbing har henholdsvis 9 og 10 procent flere indsatte, end institutionerne egentlig har plads til, men også arresterne i Herning, Holstebro og Silkeborg kører lige nu med højere belægningsprocent end maksimal grænsen.