Torsten i kamp mod mårhunden: Har brugt 45.000 af egen lomme

Torsten Pedersen har det seneste år brugt 45.000 kroner af egen lomme i kampen mod mårhunden. Men nu er det nok. Der er brug for hjælp fra politikerne, ellers får det konsekvenser.

Torsten Pedersen har brugt 45.000 kroner på at bekæmpe mårhunden.
Torsten Pedersen har brugt 45.000 kroner på at bekæmpe mårhunden.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Kampen mod mårhunden har kostet Torsten Pedersen 45.000 kroner.

Han vil bekæmpe det lille dyr, fordi han elsker naturen og fuglelivet - og det ødelægger mårhunden.

- Det er ikke, fordi vi har et inderligt had til den. Det er simpelthen bare fordi vi prøver at redde naturen, siger Torsten Pedersen, formand for Mårhund Salling.

De mange penge har Torsten Pedersen blandt andet investeret i vildtkameraer, foderpladser og patroner.

Mårhunden hærger i den danske natur

Mårhunden er en invasiv art, og den har ikke har nogen naturlige fjender i den danske natur. 

Naturstyrelsen havde tidligere en målsætning om at den invasive art skulle være udryddet i 2015. Men i dag vokser antallet af mårhunde voldsomt ifølge jægerne, som kræver politisk handling.

- Vi har en forbandet pligt til at passe på vores natur. Det her ikke bare for at skyde, det er for at fremtidssikre, at vores børn også har de her fugle at kigge på, siger Torsten Pedersen.

Kameraet her sender en sms til Torsten Pedersen, når den registrerer en mårhund.
Kameraet her sender en sms til Torsten Pedersen, når den registrerer en mårhund.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Han har blandt andet investeret i kameraer for at holde øje med mårhunden, men han kan ikke redde naturen alene. Derfor vil han at råbe politikerne op nu.

- Politikerne er nødt til at vågne op. Enten gør vi noget nu. Ellers så siger vi, at det er lige meget, og så forsvinder alle arterne herfra, siger Torsten Pedersen, formand for Mårhund Salling.

Kan ikke blive ved med at betale

Venstres Torsten Schack Pedersen kalder mårhunden et samfundsproblem. Derfor er det staten og ikke de enkelte jægere, der skal betale regningen.

- Det er grundlæggende et spørgsmål om, om vi vil bekæmpe mårhunden og sikre, at en invasiv art bliver slået ned, eller vil vi bare skyde regningen ud i fremtiden, hvor den kun bliver større. Der skal handles nu, siger Torsten Schack Pedersen, der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for Venstre.

Hvis politikerne ikke går til kamp mod mårhunden nu, er Torsten Pedersen overbevist om, at det får store konsekvenser.

- Så kommer vi ikke til at høre fuglesang og måger og svaner, siger han.

Men politikerne skal lytte til jægerne nu, og der skal en effektiv indsats til, mener Signe Munk, der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for SF.

- Vi har ganske enkelt ikke har en effektiv nok indsats. Derfor er jeg glad for, at der snart kommer en forvaltningsplan med blandt andet mårhunde, siger Signe Munk, Miljø- og Fødevareudvalget.

Torsten Pedersen kan ikke holde tanken ud om at miste noget af naturen omkring sig, men han kan ikke fortsætte kampen mod mårhunden alene.

- Jeg vil bare sige det sådan, at der bliver ikke ved med at blive sat 45.000 kroner af på ens personlige konto til at lave det her, siger Torsten Pedersen.

Mårhund Salling har indtil videre i år set 130 mårhunde.