Torsk og rødspætter forsvinder fra vestkysten

Fiskerne langs den jyske vestkyst skal sejle flere timer ud i Nordsøen, før de kan fange torsk og rødspætter.

Det bliver stadig sværere for de vestjyske kystfiskere at få torsk og rødspætter på krogen, de forsvinder nemlig langs den jyske vestkyst. Det viser ny undersøgelse fra de kystnære farvande.

Tidligere kunne fiskerne fange torsk og rødspætter tæt på land langs store dele af vestkysten. For bare fem år siden kunne fiskerne i Thorsminde nøjes med at sejle 20 minutter ud før der var bid. I dag skal de fire timer væk.

De mange timers sejlads giver større omkostninger og presser de vestjyske fiskere.  Mange kystfiskere er allerede bukket under for presset og hvis situationen fortsætter i samme retning, ser fremtiden også sort ud for de resterende fiskere.

- I bund og grund så er det jo vejen til enden for kystfiskeriet det her, siger formand for Thyborøn Fiskeriforening Kurt S. Madsen.

Ingen ved præcis, hvorfor fiskene er forsvundet. Men Henrik S. Lund, biolog ved Danmarks Fiskeriforening, kommer med et bud.

- En af tingene kunne være, at vi har set en stigende bestand af sæler især på den jyske vestkyst. Dels kan de æde fiskene, dels kan de skræmme dem væk. Så den stigende bestand af sæler, kan godt have skræmt dem væk fra kysten, siger Henrik S. Lund.

 

01:58 Luk video