Torden og lyn: Sådan undgår du at blive ramt

Tirsdag passerede et kraftigt uvejr landsdelen, og lyn forårsagede flere brande. Her får du nogle gode råd til tordenvejr.

lyn hus
Foto: Scanpix / Iris

Tirsdag passerede et hidsigt tordenvejr landsdelen. Flere steder slog lyn ned i huse og andre høje genstande og forårsagede brande.

DMI har offentliggjort en liste med gode råd i tilfælde af tordenvejr.

Den personlige sikkerhed

Det hører til sjældenhederne at lyn slår ned i mennesker, men det sker og tordenvejret kan være livsfarligt.

  • Søg ikke ly under træer, specielt ikke et enkeltstående træ heller ikke i et telt under et træ.
  • Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.
  • Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – fx hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettene.

- Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer og undgå som nævnt ledninger, telefonen og rørføringer. En lynafleder gør selvfølgelig huset mere sikkert, men der er aldrig fuld sikkerhed for at den tager al strømmen.
 

Jørn Enevoldsen og hustruen mistede deres hus og de fleste af deres ejendele i branden efter et lynnedslag.
Jørn Enevoldsen og hustruen mistede deres hus og de fleste af deres ejendele i branden efter et lynnedslag.

- Selv om telefonkabler i dag er nedgravede, er der eksempler på at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet. Det er dog ret sikkert at tale i telefon i dag under et tordenvejr og selvfølgelig meget sikkert i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden, skriver John Cappelen, der er seniorklimatolog hos DMI og Danmarks førende lynekspert.

Myten om gummi

Ifølge John Cappelen skal man lade være med at tro at cykling er ufarligt. Fejlagtigt tror mange at dækkenes isolerende evne beskytter, men man skal altså sidde i et lukket metalbur for at være helt beskyttet. 

En bil kan fungere som sådan et bur, men det er altså ikke gummihjulene, der gør bilen til et relativt sikkert sted at opholde sig.

Beskyt dit hjem

Boligsiden Bolius har ligeledes lavet en guide til navigation af et tordenvejr. Ifølge hjemmesiden eksisterer der ingen statistik over, hvor ofte lyn slår ned i private hjem, men det sker, og der findes derfor nogle gode forhåndsregler.

- Det er ikke muligt at beskytte boligen 100 procent mod lynnedslag. Men du kan forebygge virkningerne og mindske risikoen for de mest almindelige følgeskader, skriver Bolius

- Den bedste måde at beskytte bolig, indbo og beboere på er dels at få foretaget et såkaldt el-tjek, dels at få installeret en overspændingsafleder (også kaldet en overspændingskobling).

- Ved et el-tjek gennemgår en el-installatør boligens el-installationer og konstaterer, om de er lovlige og velfungerende, herunder om el-tavlens HFI/HPFI-afbryder fungerer korrekt.
 

- Den bedste beskyttelse af dit indbo i tilfælde af et nærgående tordenvejr opnår du ved at tage stikket ud på alle elektroniske enheder såsom computer, tv, harddiskoptager, stereoanlæg osv. Husk også at tage netværksstik ud af computeren, da en voldsom overspænding også kan gå gennem telefonnettet (har du fibernet, er der ikke denne risiko, da lysledere ikke er strømførende).

- Undgå også at tale i fastnettelefon eller at berøre radiatorer, vand- og varmerør eller hårde hvidevarer, når tordenvejret er lige oppe over. For i værste fald kan en overspænding - som følge af et nærliggende lynnedslag - forplante sig gennem el- og telenet og skade dig.

- Du kan derimod trygt tale i mobiltelefon eller trådløs telefon samt bruge din bærbare pc med trådløs netværksforbindelse (bare du ikke har forbundet den med el-nettet).

- Ved eventuel brand i forbindelse med lynnedslag skal der bruges brandslukker med kulsyresne, hvis der er spænding på el-installationerne. Hvis man er helt sikker på, at spændingen er afbrudt, kan der bruges pulverslukker eller vand.

Er du interesseret i mere statistik om lyn, så har DMI samlet en masse data og fakta på denne side.

Kilder til denne artikel: Bolius, DMI, & John Cappelen