Tørke medfører fiskestop flere steder

Fra i dag har Holstebro og Omegns Fiskeriforening valgt at indføre fiskestop i Storåen. Høje temperaturer og lavere vandstand er årsagen.

- Det er første gang, vi har været nødt til at stoppe det her fiskeri, siger Svend O. Laursen. Foto: Christian Fomsgaard, TV MIDTVEST

Fra og med i dag er det ikke længere tilladt at kaste en snøre i vandet her ved Storåen.

- Dårligt vejr det er tit godt fiskevejr, så det her er helt i modsat retning, siger Gunnar H. Pedersen, formand for Holstebro og Omegns Fiskeriforening.

Anledningen er tørken, som netop nu præger hele landet.

Vi skal have nogle lavere temperaturer, og vi skal have noget mere vand.

Gunnar H. Pedersen, formand for Holstebro og Omegns Fiskeriforening

Holstebro og Omegns Fiskeriforening har derfor valgt at indføre fiskestop i samtlige af deres zoner inklusiv Vandkraftsøen, da de høje temperaturer kan være fatale for koldt-vands-fisk som laks og havørreder.

Selvom temperaturen i vandet i Storåen de seneste dage er faldet, så ligger den stadig langt over de 18 grader, som er kritisk for fiskene. Også den lavere vandstand gør sit til forbudet.

- Det betyder, at fiskene får mindre plads at være på i åen, og det bliver de stressede af, fortæller Gunnar H. Pedersen.

Læs også De trives godt i tørken: Her er naturens varme vindere

Allerede den 26. juli tog de det svære skridt ved Skjern Å. Her blev seks foreninger enige om at sætte fiskeriet på pause.

-  Vi sætter jo laksen allerhøjest ikke også. Vores interesse den kommer jo selvfølgelig i anden række, fortæller Svend O. Laursen, der er næstformand i Lystfiskerforeningen af 1926 i Skjern.

- Det er første gang, vi har været nødt til at stoppe det her fiskeri, tilføjer han.

For selvom man fisker efter fang-og-sæt-fri-princippet, overlever laksen næppe. 

Læs også Helt usædvanligt: Der er ikke mere græs til fårene

-  Oppe i de temperaturer der så er det næsten 100 procents dødelighed, og det kan vi ikke forsvare, siger Svend O. Laursen.

Og med den fortsatte tørke får laksen lov at være i fred, før fiskestangen igen må findes frem.

- Vi skal have nogle lavere temperaturer, og vi skal have noget mere vand, siger Gunnar H. Pedersen, formand for Holstebro og Omegns Fiskeriforening.

Hvis man forbryder sig mod forbuddet, risikerer man at blive bortvist i en lang periode eller blive smidt helt ud af sin fiskeriforening.