Festival fylder 40: Tørfisk med på første plakat som X-Ray

I år fylder festivalen ved Harboøre, Haze over Haarum, 40 år. Det lokale men danmarkskendte band Tørfisk var med på den allerførste plakat for festivalen i 1980 under et helt andet navn.

Tørfisk var med på den allerførste plakat for Haze over Haarum for 40 år siden.
Tørfisk var med på den allerførste plakat for Haze over Haarum for 40 år siden.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Det begyndte med fem bands, der optrådte på en halmvogn i 1980. Dengang under navnet Harboøre Musikfestival. 

- Det var bare et stykke mark, vi var på. Det var slet ikke sådan som i dag. Der var ingen boder, og vi skulle selv have spiritus med, fortæller Tove Borg, der sammen med sin mand Michael har været med alle 40 gange. 

Her ses den allerførste plakat for Haze over Haarum tilbage i 1980. 
Her ses den allerførste plakat for Haze over Haarum tilbage i 1980. 
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

I dag varer festivalen Haze over Haarum tre dage og har netop overstået dette års jubilæumsudgave. Et af de band, der var med på festivalens allerførste musikplakat, var Tørfisk. Men i 1980 var det under navnet X-Ray.

- Dengang spillede vi ikke så godt, men vi spillede godt nok højt, fortæller et af medlemmerne i Tørfisk, Bent Kirk.

Et andet medlem, Bent Bro, følger op:

- Jeg kan huske en af de allerførste år, der var der en regel om, at det kostede ikke noget at komme ind, men man måtte godt give lidt i døren. Det er lidt andre toner end i dag, men den gang kunne man ikke købe øl, for det kunne man ikke få nogen bevilling til, fortæller Bent Bro.

X-Ray blev til Tørfisk

Allerede året efter skiftede X-Ray-gruppen navn til Tørfisk, og i dag er de et af de navne, der har været at finde på plakaten til Haze Over Haarum allerflest gange.

- Jeg vil tippe på mellem 30 og 35 gange i de her 40 år, siger Bent Bro.

- Det er vores hjemmebane, så det er jo helt vildt. Folk de kan alle vores sange og de synger med, selv de småde kan dem, fortæller Bent Kirk. 

I dag varer Haze over Haarum tre dage. Altid i begyndelsen af juni og på den vindblæste festivalplads mellem Harboøre og Haarum ved Nissum fjord. 

Festivalen har i dag omkring 6000 gæster og tredobler dermed indbyggertallet i Harboøre, mens festivalen står på. Omkring 6-700 frivillige hjælper til under festivalen.

11:23
For 40 år siden besluttede en gruppe musikere fra Harboøre og Thyborøn sig for at lave en lokal musikfestival