Endnu en miljøminister besøger Høfde 42: Tør ikke love, hvornår der er ryddet op

I regeringens sundhedsudspil er 500 millioner kroner øremærket oprydning i generationsforureninger. Men alene oprensningen af det ene giftdepot ved Harboøre Tange kan løbe op i 600 millioner kroner.

Venstres regionsrådsmedlem Jørgen Nørby (tv.), Venstres miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (i midten) og ved siden af ham socialdemokratisk regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau.
Venstres regionsrådsmedlem Jørgen Nørby (tv.), Venstres miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (i midten) og ved siden af ham socialdemokratisk regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (A), havde mandag formiddag inviteret Venstres miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) en tur til vestkysten - nærmere bestemt til giftdepotet ved Høfde 42 på Harboøre Tange. 

Formålet med invitationen fra regionsrådsformanden var at gøre ministeren opmærksom på, at staten skal være med til at løfte opgaven, hvis det skal lykkes at rense området for forurening.

- Jeg synes, at det er på tide, at staten melder sig klar på banen og siger, at man vil fjerne den her forurening, og at man også vil investere det, der skal til, sammen med regionen, for at vi kan få fjernet den her forurening én gang for alle – for borgernes og naturens skyld, lød det fra Anders Kühnau (A). 

Forurening kan renses

Forureningen ved Høfde 42 skete tilbage i 1950'erne og 1960'erne i forbindelse med Cheminovas udledning af spildevand og deponering af fast affald i klitterne tæt ved havet. I dag ved ingen præcist, hvor mange ton giftige kemikalier, der dengang blev hældt i jorden.

Hidtil har forsøg på at finde metoder til at rense depotet været forgæves, men nu har et rensningsforsøg endelig givet pote.

Virksomheden Krüger A/S har testet en metode, hvor jorden opvarmes til 350 grader ved hjælp af elektriske varmelegemer. Efterfølgende behandles dampene, så de kan renses for pesticider og kviksølv.

- Det er lykkedes os at fjerne alle pesticider, og vi har fjernet 99,5 procent af kviksølvet, så vi er rigtig godt tilfredse, lød det i sidste uge fra Søren Eriksen, der er kemiingeniør hos virksomheden.

Sideløbende med Krüger A/S’s rensningsforsøg kører endnu et forsøg, hvor virksomheden Fortum Waste Solutions A/S renser jorden med væske under tryk. Region Midtjylland har endnu ikke fået en formel melding om, hvilke resultater det forsøg giver. 

500 millioner er ikke nok

Tidligere beregninger har vist, at det vil koste mellem 250 og 600 millioner kroner at få bugt med forureningen ved Høfde 42.

I dag er det regionen, der har ansvaret for at rense forureningerne, men med et budget på 38 millioner kroner årligt til alle giftgrunde kan regionen ikke klare det selv, ifølge Anders Kühnau.

- Det er klart, at når det koster op mod 600 millioner kroner bare at fjerne den her ene af tre forureninger på Harboøre Tange, så har vi slet ikke økonomien til det. Så staten skal ind og garantere, at vi får flyttet forureningen her én gang for alle ved, at vi får tilført den nødvendige økonomi, lyder det.

Hvis regeringens sundhedsudspil bliver en realitet, vil opgaven med at rydde op i forureningerne overgå til staten, og hvis det skulle ske, har miljøminister Jakob Ellemann-Jensen og Venstre planer om at afsætte en sum penge til bekæmpelse af såkaldt generationsforurening.

- Vores ambition med det sundhedsspil, vi har lagt ud, er at frigøre en halv milliard kroner over en periode på 10 år til hele området for forureningsbekæmpelse og altså øremærke penge til netop generationsforureningerne, siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

Men 500 millioner rækker ikke langt, når alene rensningen af én af tre forureninger på Harboøre Tange kan løbe op i 600 millioner kroner.

- Vi er oppe i et helt andet størrelsesforhold, når vi taler økonomi, hvis staten for alvor skal kunne gå ind og garantere borgerne i det her område, at den her forurening, som staten selv har været med til at skabe, vil forsvinde, siger Anders Kühnau (A).

2:24
Se hele interviewet med Jakob Ellemann-Jensen (V) her. 

Minister giver ingen garantier

Gennem tiden har adskillige miljøministre været forbi Harboøre Tange for at se nærmere på giftdepotet. I dag ville Jakob Ellemann-Jensen ikke garantere, at han bliver den minister, der én gang for alle rydder forureningsproblemerne ved tangen af bordet.

- Om det bliver mig eller det bliver en anden, det er sådan set ikke væsentligt. Det væsentlige er, at vi får fremskaffet metoder og midler til at få ryddet op herude.

Han vil heller ikke give noget på bud, hvornår det kan forventes, at der er ryddet op i forureningen.

- Det er for tidligt at svare på, hvor hurtigt de kan komme i gang, og hvor hurtigt der vil være resultater af det. Men jeg vil sige, at det jeg har set herude, det har været meget lovende, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen (V).

2:33