Tømrer rydder op efter uvejret: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Ødelagte tagplader, drivhuse og carporte - og biler der fik buler af de store hagl. Det er tid til at rydde op efter onsdagens uvejr.

Tømrermester Egon Møller fra Hover.
Tømrermester Egon Møller fra Hover.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Det er dagen derpå efter det voldsomme uvejr, der sent onsdag eftermiddag ramte dele af Midt- og Vestjylland med hagl så store som golfbolde, kraftig regn og voldsomme vindstød.

Specielt området omkring Hover, Spjald og Ølstrup var hårdt ramt, og torsdag har både husejere og håndværkere travlt med at rydde op. Tømrermester Egon Møller fra Hover er nærmest blevet kimet ned af kunder, der har akut brug for hjælp.

TV MIDTVEST træffer ham hos landmand Klaus Kristensen, der skal have skiftet 550 lysplader, der blev ødelagt af de store hagl.

- Vi havde drøntravlt i forvejen, så det kommer lidt ubelejligt. Vi vil gerne hjælpe alle, men det er svært. Men nu tager vi nogle lange dage, og så skal det nok gå, siger Egon Møller.

Den vestjyske tømrer oplevede selv det voldsomme uvejr på nært hold.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg troede ikke, at vi skulle opleve det i Danmark. Det er sådan noget, man hører om i udlandet, siger han.

At det lige var området ved Hover, der blev hårdest ramt, er en tilfældighed. Sådan er det, når der er så voldsomme kræfter på spil i atmosfæren.

- Det kan ramme meget lokalt, siger vagthavende meteorolog hos DMI, Jesper Eriksen.

DMIs målestation i Holstebro - den der er tættest på Hover - målte i går vindstød på 20,6 meter i sekundet og 17,8 millimeter regn på en halv time. Men det kan sagtens have regnet mere andre steder. Der er tale om skybrud, når man kommer over 16 millimeter.

0:52
Landmand Klaus Kristensen fik 550 lysplader ødelagt af de store hagl. Se et interview med ham her.

Landmand Klaus Kristensen fra Hover fortæller, at hans nabo nåede at måle 20-25 millimeter, inden regnmåleren blev slået i stykker af haglene.

- Så hvad vi har fået ud over det, ved jeg ikke, siger han.

Spørgsmålet er så, hvorfor der kommer så kraftige hagl her midt i juni.

- Hagl kan komme på alle tidspunkter. Vi har ikke et værktøj, der kan forudsige, hvornår de kommer, men de opstår i forbindelse med kraftige opvinde i tordenbygerne. Nogle gange når de at smelte, inden de rammer jorden, så i går har de været meget store oppe i skyerne. Ud fra deres omkreds kan vi regne ud, at de bevægede sig mod jorden med 100 kilometer i timen, siger meteorolog Jesper Eriksen hos DMI.

0:24
De store hagl lavede en masse mindre buler i Bent Hansens bil i Østrup.
De store hagl ødelagde noget af glasset i Villy Iversens drivhus i Hover.
De store hagl ødelagde noget af glasset i Villy Iversens drivhus i Hover.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST
3:13
Juletræsavlere, landmand og haveejere omkring Hover og Ølstrup kunne i dag se store skader efter uvejret.