Tjek dit energiforbrug

Der er både arbejdspladser at hente og penge at spare ved at se sit hus efter i sømmene.

SOLCELLER230812.jpg

Både forbrugere og håndværkere henter lige nu store penge på et fælles kommunalt og privat energi-projekt. Det viser de første resultater fra Scanenergi fra Ikast, der sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune lige nu arbejder på at energioptimere borgernes huse.

Samarbejdet sker ved, at borgerne ved hjælp af en hjemmeside kan beregne, hvor meget energi ens husstand kan spare. Derefter bliver en konsulent sendt gratis ud fra Scanenergi - en konsulent, som kommunen betaler for.

Arbejde til lokale

Hvis husejeren derefter ønsker at sætte eksempelvis solceller op, så får de rådgivning og kontakter til lokale håndværkere fra projektet.

- Når vi allerede i Ringkøbing-Skjern Kommune har omsat for to millioner kroner hos lokale håndværkere, så er der rigtigt meget mere arbejde til den enkelte, uddyber Rasmus Jakobsen, der er chef for energioptimeringen i Scanenergi.

Det er de lokale elselskaber, der betaler for, at forbrugerne kan lave en el-analyse ved hjælp af hjemmesiden på nettet. Ikastværkerne er de seneste, der er hoppet med på vognen. De er i forvejen forpligtet til at hjælpe forbrugerne med at spare på strømmen, så den lokale forankring betød meget for deres beslutning.

- Forskellen er, at vi før gik ud og købte en stor løsning fra et stort firma, og så var det overstået. Nu går vi ud og laver små aftaler, og det er selvfølgelig mere tidskrævende, men det har betydning, at lokale håndværkere bliver trukket ind i det, forklarer Kaj Hansen, der er direktør for Ikastværkerne.

Tjek selv

Første skridt på vejen er, at hver enkelt forbruger laver sin egen test ved computeren. Den kan findes via denne hjemmeside. Bemærk dog at systemet indtil videre ikke dækker hele landsdelen.

Målet er at flere kommuner i landsdelen skal kunne tilbyde gratis konsulenttjek.

Se her et indslag om at få tjek på energiforbruget:

2:18
Et samarbejde mellem private virksomheder og kommuner viser lovende resultater.