Tiltalt for ulvedrab: Jeg følte mig truet

I retten fortæller den tiltalte for et ulvedrab ved Ulfborg, at han længe havde været bekymret på grund af ulvenes adfærd i området.

0:23
Her kan du se den opsigtsvækkende video, der blev optaget af ulvedrabet. Vi advarer om stærke billeder.

I april blev en ulv skudt og dræbt øst for Ulfborg. I dag skal Retten i Herning så afgøre, om en 66-årig mand er skyldig i at bryde jagtloven og skyde et fredet dyr.

Den 66-årige fortæller i retten, at det er ham, der stod bag de tre dræbende skud, der blev affyret fra hans bil. Han nægter sig dog samtidigt skyldig i at have brudt jagtloven og artsfredningsbekendtgørelsen.

Han forklarer, at han mange gange er stødt på en ulvefamilie i området omkring hans bopæl, og at de har fået hans familie til at føle sig usikre.

Han henviser her også til episoder, hvor blandt andet en nabo skulle have været i nærkontakt med en ulv.

- Jeg følte mig truet. Jeg følte, at hele samfundsstrukturen var ad helvedes til. Fåreavlerne får ædt deres får og de små dyrehold mister deres dyr, siger han i retten.

Er der tale om en ulv?

Et af de store spørgsmål i retssagen er, hvorvidt der overhovedet er tale om en fuldblodsulv, eller om der i stedet er tale om en hybrid mellem ulve og hunde.

DNA-erklæringen giver nemlig ikke et fyldestgørende billede, mener forsvarer Jan Schneider.

- Det er min opfattelse, at DNA-erklæringen alene har til formål at fastlægge slægtsskabet, forklarede han tidligere i retten.

Hvis den nedlagte ulv var en krydsning mellem en ulv og en hund, ville det ifølge Jan Schneider være helt på sin plads at nedlægge dyret.

Det er kun en genetisk ren ulv, der har krav på beskyttelse, forklarede han.

Selv forklarer den tiltalte, at han i øjeblikket heller ikke opfattede dyret som en ulv.

- Den lignede en schæferhund til forveksling. Den havde ikke engang halsbånd på, siger han og forklarer, at han ikke vidste, hvorvidt der var tale om en gruppe hunde eller ulve i området.

Følte sig truet

Den 66-årige mand fortæller, at han på dagen blev ringet op af sin søn, der arbejdede på marken. Sønnen ringede for at spørge, hvad han skulle gøre ved nogle bestemte afgrøder, og han fortalte også, at der var et vildt dyr på marken, som ikke ville gå væk.

Den tiltalte forklarer, at han tidligere på året har været ramt af blodpropper, der har fået ham til at føle sig ekstra sårbar og har resulteret i, at han blandt andet ikke længere kan løbe. Han forklarer, at han derfor valgte at tage sin sin jagtriffel med, da han ellers ville føle sig som et for let offer.

Han kiggede marken igennem med sin søn, men forklarer, at dyret ikke gik væk og samtidigt ikke opførte sig, som vilde dyr normalt gør. Det fik ham til at køre ned langs en markvej, hvor han holdte øje med den.

Anklageren beder ham om at forholde sig til, hvorvidt han var bange for ulven i den konkrete situation.

- Jeg var ikke bange for, om den skulle æde bilen. Men jeg var bange for, at jeg i en anden situation kunne blive ædt, forklarer den tiltalte.

Han fortæller, at han herefter valgte at skyde den med tre skud affyret fra bilen.

TV MIDTVEST er tilstede i retten og opdaterer løbende.