Tilhører udfordrer politikerne: Hvornår får I sat en stopper for det pjat?

I dag har 80 personer fået en ganske særlig mulighed. De er med i en anderledes debat.

Politikerne inden debatten, hvor 80 almindelige danskere havde mulighed for at deltage. Foto: Sara Refsgaard Jensen, TV MIDTVEST

Hvordan bruger EU pengene, og får vi overhovedet nok ud af EU?

Det var de helt store spørgsmål, der var på bordet til en helt anderledes debat i dag. Her fik 80 almindelige midt- og vestjyder den udfordring, at de skulle være med i en debat om emnet EU's budget, der blev afholdt i Herning.

EU-debat live

  • Den særlige debat er arrangeret af Folketinget, Europaudvalget og regeringen.
  • Debatten består af et panel af finansminister Kristian Jensen, finansordfører for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht og EU-ordfører for Alternativet Rasmus Nordqvist.
  • Derudover får de 80 personer i panelet mulighed for at deltage med både spørgsmål og kommentarer i løbet af debatten.
  • Debatten sendes live på TV MIDTVESTs kanel klokken 19:55 og kan senere ses på tvmidtvest.dk eller vores Play App.

Den udfordring blev lystigt grebet. Et spørgsmål fra salen til panelet bestående af finansminister Kristian Jensen, finansordfører for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht og EU-ordfører for Alternativet Rasmus Nordqvist lød således:

- En af de ting i EU's budget, jeg synes er spild af penge, er, at de farer frem og tilbage mellem to byer. Det er jo helt galimatias. Hvornår får I sat en stopper for det pjat?

Klapsalver i salen

Spørgsmålet blev stillet, efter at aftenens vært Klaus Knudsen Pedersen havde spurgt salen, hvordan de ville finansiere strammere flygtningeregler. Det skabte klapsalver i hele salen.

Det blev modtaget med enighed hos politikerne.

- Næste gang vi får brudt traktaten op, må vi forsøge. Det er EU's grundlov. Frankrig stemmer imod hver gang og nedlægger veto, men næste gang skal vi finde ud af, hvad Frankrig skal have i stedet, forklarer finansminister Kristian Jensen.

Værten greb dog straks ind og spurgte, om det ikke bare var et standardsvar.

- Parlamentet har forsøgt at stille forslaget, men ligesom der er spilleregler i en forening, så har EU vedtaget det her for lang tid siden. Det er fjollet, og det burde samles et sted, og Bruxelles er det rigtige sted.  Problemet er, at det kloge svar er, at det først kan løses senere, siger finansministeren.

Hvorfor rejser EU-parlamentet?

  • EU's nationale regeringer besluttede i 1992 at fastsætte, hvor EU-institutionerne officielt har sæde.
  • Parlamentets officielle hjemsted og mødested for de fleste møder blev officielt Strasbourg. Parlamentets udvalg skulle afholde deres møder i Bruxelles. Og Europa-Parlamentets personale skulle officielt være i Luxembourg. I 1997 blev hele denne ordning inkorporeret i EU-traktaten.
  • Enhver ændring af den nuværende ordning vil kræve en ændring af traktaten, som indebærer enstemmighed blandt alle medlemsstaternes regeringer.
  • I Europa-Parlamentets undersøgelse fra 2013 påvises det, at der kan spares 103 millioner euro om året, hvis alle Parlamentets aktiviteter overføres fra Strasbourg til Bruxelles (2014-priser).
Kilde: Europa-parlamentet

Politikersnak

Tilhørerne i salen var dog ikke meget for, at de bare skulle vente på ændringer.

Læs også Christian skal deltage i TV-debat: - Jeg ved ikke en skid om EU

- Det er fin politikersnak, men der sker jo ikke en skid. Man er nødt til at lave det her om, blev der sagt.

Panelet var dog stadigvæk meget enige.

- Parlamentet ønsker selv at stoppe det. Det er et problem på mange måder. Det koster penge, tid og skaber forvirring, men det er også et stort klimaproblem, siger Rasmus Nordqvist.

Også Benny Engelbrecht er enig i, at europarlamentet skal ligge ét sted.

- Det er fuldstændigt tåbeligt, men lad os vende det om og sige, at det var en dansk særregel, for eksempel sommerhusreglen, så er jeg sikker på, vi ville stille os på bagbenene, indtil vi fik en virkelig god pris den anden vej. Hvis vi skal stoppe det håbløse rejsecirkus, så er vi nødt til at finde noget godt, så når den rigtige tid kommer, så kan vi give dem et godt jysk tilbud, siger han.

01:03:00

Se hele det særlige borgertopmøde her.

Luk video