Tilbud om screening for tarmkræft

Nu får borgere mellem 50 og 74 år i hele landet tilbudt at blive undersøgt for tarmkræft. Og jo før det bliver opdaget, desto bedre muligheder er der for helbredelse.

030314_Screening.jpg

Nu får alle borgere mellem 50 og 74 år over hele landet tilbudt screening for tarmkræft.

- Det er vigtigt at opdage sygdommen tidligt i forløbet, så den ikke når at sprede sig. Det har betydning for den behandling, som man efterfølgende skal have for at blive kureret for sygdommen, fortæller Berit Andersen, der er ledende overlæge af afdelingen for folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers. Hun administrerer samtidig det nye screeningstilbud i Region Midtjylland.

Én ud af tyve danskere får tarmkræft i løbet af deres liv. Én af dem er Per Christian Nørgaard Nielsen fra Selde. Og det var ikke et øjeblik for tidligt, at hans kræft blev opdaget.

- Det var lige ved at være for sent. Så jeg synes, det er en fantastisk idé (med screeningstilbuddet red.). Jo før man opdager det, jo nemmere er det jo at helbrede, siger han.

Hvert år dør 2000 danskere af sygdommen.

2:25
I dag begyndte Danmarks mest omfattende undersøgelse af kræft nogensinde hvor alle danskere mellem 50 og 74 år bliver tilbudt en undersøgelse for tarmkræft.