Tikkende miljøbombe truer skoler

Lige nu er flere kommuner ved at undersøge deres bygninger for den farlige miljøgift PCB. I Viborg er der foreløbigt fundet 52 potentielt forurenede bygninger.

pcbfuge.jpg

Overlund Skole i Viborg har 800 elever, og er en af de bygninger som Viborg Kommune i øjeblikket leder efter den farlige miljøgift PCB.

PCB blødgører plastik, og har derfor været ideelt at putte i fugemasse og maling. Det blev brugt i stor stil fra 1950 og frem til det blev forbudt i 1977.

-Hvis man finder det på en skole, så skal man selvfølgelig have lukket det afsnit af på skolen hvor det kan forekomme. Det er den værst tænkelige situation, men der ender vi forhåbentligt ikke, siger Henrik Hjorth Mortensen der er byggetekniker i Viborg Kommune.

Børnene skal være sikre

I Viborg har man fundet 52 bygninger som potentielt kan være forurenede, og som nu skal undersøges nærmere. I Lemvig Kommune har teknisk udvalg netop bevilget 700.000 kroner til at tjekke de kommunale bygninger, der blev opført mens PCB var lovligt

- Nu tager vi først og fremmest de steder, hvor vi har vores børn placeret. Derefter ser vi på, hvilke arbejdspladser der kan være forurenet, siger formand for teknisk udvalg Jørgen Nørby.

Kan give kræft

PCB kan være kræftfremkaldene, og hvis man opholder sig for længe i nærheden af det kan det medføre skader på leveren, skjoldbruskkirtelen og immunforsvaret. Ligesom det kan forringe forplantningsevnen. Den tidligere regering indførte i maj 2011 en handleplan for kommunerne, når de skal håndtere PCB. Alle kommuner har nu pligt til at undersøge deres bygninger for giftstoffet. Og det kan blive en dyr omgang for kommunerne landet over, hvis det viser sig at der er PCB i bygningerne.

-Jeg tror desværre at det kan blive et milliardbeløb. I en tid hvor kommunerne har svært nok ved at få tingene til at hænge sammen, og gerne vil bruge anlægskronerne til at bygge nye institutioner og afklaringscentre, så er det her noget træls noget at få oveni, siger medlem af teknisk udvalg i Kommunernes Landsforening Lauge Larsen.

Læs mere om PCB på PCB-Guiden