Tidligere kræftramt: HPV-debat er helt ude af proportioner

Debatten om HPV-vaccinen handler for meget om bivirkninger og for lidt om sygdommen, mener tidligere kræftramt. Hun bakkes op af eksperter.

tine_ottesen.jpg
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST"

I begyndelsen af april får Tine Ottesen en besked som rigtig mange frygter. Hun har livmoderhalskræft.

- Jeg havde jo nok lidt indstillet mig på, at det var kræft, men man tænker jo alligevel over, hvad der skal ske. Jeg ville gerne vide, hvor meget der var, og hvad der skulle ske med mig. Hvilken behandling skulle jeg have, og hvordan var mine chancer for at overleve, siger Tine Ottesen.

Ved en operation i foråret får hun fjernet livmoderen, æggelederne, toppen af skeden, livmoderhalsen og omkringliggende lymfevæv. Hun har valgt at fortælle sin historie til TV MIDTVEST, fordi hun mener, at debatten om HPV-vaccinen handler for meget om bivirkninger og for lidt om den sygdom, som den skal forhindre.

- Jeg har bare tænkt, at det er helt ude proportioner. Der er rigtig meget fokus på en lille del, og hvor er alle os, der går i et celleforandringsforløb? Hvor er alle de piger henne i det her? Hvorfor interviewer man ikke dem og hører, hvad de har at sige? Hvordan det er psykisk og fysisk at have fået en keglesnit og gå med celleforandringer, spørger Tine Ottesen.

Eksperter bakker op om vaccinen

I Vildbjerg kæmper praktiserende læge Henrik Nyholm mod HPV-vaccinens dårlige rygte. 

- Hvis vi kan forebygge en potentiel dødelige sygdom, så synes jeg, at man skal være meget kritisk overfor den her fokusering på bivirkninger, når vi faktisk slet ikke har belæg for at sige, at der er den her sammenhæng mellem bivirkningerne og vaccinen, siger Henrik Nyholm.

Et nyt forsøg i hans klinik med personlige henvendelser til ikke-vaccinerede kvinder har fået en tredjedel af dem til at lade sig vaccinere.

- Vi vil gerne have endnu flere, men det er svært med den debat, der kører omkring det her. Folk er dybt forvirret over, hvad der sker på det her område for øjeblikket. Det er der ingen tvivl om, siger Henrik Nyholm.

Sammenlignet med vores nabolande ligger Danmark rekordlavt over antallet af vaccinerede. Det bekymrer kræftens bekæmpelse.

- Hvis vi ikke får vendt udviklingen, så vil konsekvensen være, at nogle unge kvinder får livmoderhalskræft, som de kunne have undgået. Hvis ikke udviklingen vendes, så kommer vi til at se en stærkt faldende forekomst af livmoderhalskræft og forstadier i Sverige og Norge, men ikke i Danmark, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Ulla Axelsen.

Tine Ottesen har delt sine oplevelser på en blog. Men ikke for at presse nogen til at lade sig vaccinere.

- Umiddelbart vil jeg vaccinere mine døtre, men folk skal selv bestemme, hvad de gør. Jeg vil bare gerne have, at man træffer valget på et oplyst grundlagt, siger Tine Ottesen, der for to uger siden blev erklæret kræftfri.

I begyndelsen af året har Sundhedsstyrelsen sammen med en lang række andre organisationer sat en to-årig informationskampagne i gang for at få flere til at vælge vaccinen.

2:26
Debatten om HPV-vaccinen handler for meget bivirkninger og for lidt om sygdommen, mener tidligere kræftramt.