Tidligere håndboldprofil: Ligegyldigt om ungdomshold vinder

Klubberne skal bevare de unges begejstring for sporten. Og det gør man ikke ved at fokusere på resultaterne, mener Torben Vinther.

Den tidligere Lemvig, Viborg og Aarhus-spiller Torben Vinther har skrevet en kronik, hvor han kritiserer flere klubbers fokus på resultaterne i ungdomshåndbold.
Den tidligere Lemvig, Viborg og Aarhus-spiller Torben Vinther har skrevet en kronik, hvor han kritiserer flere klubbers fokus på resultaterne i ungdomshåndbold.
Foto: Arkiv

Der fokuseres alt for meget på resultaterne i dansk ungdomshåndbold - og det er en af årsagerne til, at medlemstallet i klubberne daler.

Sådan lyder budskabet i en kronik, som den tidligere ligaprofil Torben Vinther, der i dag er formand for ungdomsudvalget i Viborg HK, har skrevet i Viborg Stifts Folkeblad.

 - I en al for tidlig alder ser jeg en resultatfokusering fra både forældre, trænere og klubber, som ikke giver mening, hvis man træder to skridt tilbage og tænker lidt over, hvad det egentlig er, man ønsker at opnå, og hvad det er, børnene prioriterer, når de evaluerer på det at gå til sport, skriver Vinther i kronikken, der er blevet delt flittigt på de sociale medier.

I en al for tidlig alder ser jeg en resultatfokusering fra både forældre, trænere og klubber, som ikke giver mening.

Vinther peger på, at problematikken formentlig også gælder i andre idrætsgrene - for eksempel fodbold. Men han tager sit udgangspunkt i den sport, han selv kender indefra efter en lang karriere i klubber som Lemvig, Viborg og Aarhus.

Han frygter, at håndboldforbundets kampagne for at stoppe medlemstilbagegangen kan vise sig at være forgæves, hvis man ikke har større fokus på, hvorfor så mange vælger at forlade sporten.

- Selvfølgelig skal man altid spille for at vinde, men OM man vinder, er man ikke selv herre over. Hvis selve resultatet derfor er udslagsgivende for vurderingen af kampen som helhed, så er man sikker på, at mindst halvdelen af deltagerne går fra banen med en dårlig oplevelse. Det er desværre min klare opfattelse, at det alt for ofte forholder sig sådan.

Vinther skriver også, at det vigtigste for klubberne er at fastholde de unges begejstring for sporten - ikke hvordan holdene klarer sig her og nu.

- Det skal man have i baghovedet, næste gang man fylder lungerne for at skrige OVERTRÅDT! efter dommeren til en ungdomskamp. Det er ikke engagement. Det er ikke opbakning. Det er en misforståelse. Og prisen er høj, skriver han.