Thyra Frank: For få kommuner har en beredskabsplan

Sundheds- og ældreminister, Thyra Frank, vil lave lovgivningen om, så det ikke går ud over de ældre borgere, hvis et plejefirma går konkurs.

Thyra Frank mener, at for få kommuner har en beredskabsplan. Derfor vil hun nu lave en lovgivning, så de ældre borgere kan føle sig trygge, hvis et plejefirma går konkurs.
Thyra Frank mener, at for få kommuner har en beredskabsplan. Derfor vil hun nu lave en lovgivning, så de ældre borgere kan føle sig trygge, hvis et plejefirma går konkurs.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Sundheds- og ældreminister, Thyra Frank, var på besøg i Holstebro i dag.

Med sig havde hun et budskab til alle landets kommuner.

- Det er ganske enkelt for få kommuner, der har en beredskabsplan, og det synes jeg, at vi er nødt til at have en lovgivning om, siger hun.

Ministeren vil ikke før i morgen afsløre helt konkret hvad beredskabplanen skal gå ud på, men formålet er, at det ikke må gå ud over de ældre borgere, hvis et hjemmeplejefirma går konkurs.

Sætter kommuner i vanskelig situation

Social- og ældreudvalgsformanden i byrådet i Skive, Jens Kristian Hedegaard, V, mener ikke, at kommunen med de nuværende budgetter kan stå klar i kulissen til at redde borgerne, hvis konkursen skulle ramme. 

- Hun sætter godt nok kommunerne i en rigtig vanskelig opgave, siger han.

For uden den nødvendige økonomi, tror han ikke på, at kommunen vil være i stand til at løfte den opgave.

- Vi har set utrolig mange firmaer, og hvis vi har det, og det skal være i højeste beredskab, så er vi bare nødt til at have en stor pose penge, uddyber han.

Skive Kommune har netop opsagt et privat hjemmeplejefirma på grund af uenigheder om økonomi. 

Borgere skal føle tryghed

For to år siden var Struer Kommune i problemer, da rengørings- og plejefirmaet Tom's Rengøring gik konkurs.

Her vil borgmesteren ligesom i Skive have styr på, hvor pengene skal komme fra. 

- Det, der i virkeligheden er brug for, er, at de ældre borgere har tryghed, uanset hvem der går konkurs, siger Mads Jakobsen, V.  

Thyra Frank er dog overbevist om, at det kommende tiltag vil være med til at nedbringe antallet af konkurser.

- Det er jeg overvevist, om at det vil i længden. Men ja, der er indgået nogle kontrakter, og dem kan man ikke bare komme ud af. Så vi må jo tage den tid her. Men nu går vi ind og handler, på det der er kommet ud af den her undersøgelse, siger hun. 

Mindst 40 hjemmeplejefirmaer er gået konkurs fra 2010 til 2016.