Thyborøn-fisker finder ny hajart i Nordsøen

En fisker fra Thyborøn har fanget en seksgællet haj i havet ud for Thyborøn. Det er første gang, den er fundet i danske farvande.

En fisker fra Thyborøn fik en noget usædvanlig fangst i nettet.
En fisker fra Thyborøn fik en noget usædvanlig fangst i nettet.
Foto: Privat

En fisker fra Thyborøn har i bogstaveligste forstand gjort sig noget af en fangst. 

En seksgællet haj havde nemlig fundet vej til hans fiskenet, og det er første gang, at sådan en haj er registreret i danske farvande. Det skriver Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.

Hajen kan blive mellem fem og seks meter, og den lever blandt andet af sæler og delfiner. At den nu er fundet i Danmark vækker begejstring hos Fiskeatlasset, som registrerer og kortlægger fisk i havet omkring Danmark

- Jeg blev smadderglad, da det viste sig, at den var fundet i Danmark. Jeg har vidst, at der var en sandsynlighed for, at den kunne dukke op, så på den måde er det dejligt at få bekræftet, at den er her, siger Henrik Carl, der er daglig leder af Fiskeatlas-projektet på Statens Naturhistoriske Museum.

Med sine spidse tænder kan en seksgællet haj nemt spise både delfiner og sæler.
Med sine spidse tænder kan en seksgællet haj nemt spise både delfiner og sæler.
Foto: Naturhistorisk Museum

Blev fanget i december

Hajen blev fundet i Nordsøen i december, og siden har museet brugt tid på at forsikre, at denhaj rent faktisk blev fundet i dansk farvand.

Det har de nu slået fast, og dermed er der i alt registreret 14 forskellige hajarter i Danmark.

- Det er den første, man har fundet i Danmark, så det er rigtig sjældent. Man skal ud på den anden side af de britiske øer, for at den er mere almindelig, siger Henrik Carl, daglig leder af Fiskeatlas-projektet.

Hajen opfattes ikke som farlig for mennesker, men ifølge Henrik Carl er det fordi, den lever på dybt vand.

- Seksgællede hajer har nogle drabelige, savtakkede tænder, der kan bide en sæl midt over, så jeg ville være meget betænkelig ved at svømme rundt sammen med sådan én, siger han.

Ifølge Henrik Carl findes der på verdensplan kun en håndfuld af de seksgællede hajarter. Den seksgællede haj regnes for at være ’næsten truet’.