Dansk Folkeparti: Thulesen Dahl søger svar hos baglandet

Dansk Folkeparti fik vælgersmæk ved folketingsvalget i juni. I dag var det så tid til selvransagelse for formanden og hos det vestjyske bagland. 

Partiformanden lytter til baglandet de næste tre uger.
Partiformanden lytter til baglandet de næste tre uger.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

21 mistede mandater. Tallene talte sit tydelige sprog ved folketingsvalget for Dansk Folkeparti. Alligevel var der langt mellem de sure snaps i dag på Niels Buggesens Kro, da partiformand Kristian Thulesen Dahl, mødte det vestjyske bagland. 

- Jeg synes faktisk der er en rigtig god stemning i partiet, der er ingen mytteri på vej. Jeg tror nok vi skal rejse os fra støvet igen, siger Karl Balleby, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Lemvig. 

Ved kaffebordet på kroen ved Viborg, var alle lokalforeninger i Vestjyllands Storkreds indkaldt til møde med Thulesen Dahl, der har indledt en rundtur til baglandet for at komme videre efter det dårlige folketingsvalg.

- Det er klart når man går fra så fantastisk et valg vi havde i 2015 og så få sådan et træls valg vi fik i 2019, så skal vi jo ind og evaluere grundigt på, hvorfor så mange danskere har valgt at forlade Dansk Folkeparti. Her handler det om at tale med vores lokale folk, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Rundturen startede torsdag i nordjylland, så det midtjyske er andet stop på en længere turne. Indtil videre har det været uden nævneværdig kritik til formanden. Alligevel er han klar til at kigge indad: 

- Jeg møder eftertænksomhed og klare refleksioner over, hvorfor vi ramte uden for skiven. En respekt for, at vi fik meget politik igennem, men også at vi måske glemte vores vælgere, og det skal vi lytte til, fortæller Kristian Thulesen Dahl. 

Grethe Ørskov Sørensen er formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Viborg. Her røg Christian Langballe ud af Folketinget ved valget. Det ægrer Grethe Ørskov Sørensen, der dog mener partiet har gjort det rigtige, og kun efterlyser mere synlighed: 

- Dansk Folkeparti skal være mere synlige, men uden at råbe og skrige som nogle af de nye partier, der kom ind ved valget. Men jeg synes på ingen måde der er brug for en ny formand, siger Grethe Ørskov Sørensen. 

- Politisk set står vi på den platform vi skal, men vi har mistet forbindelsen til vores bagland, der skal vi tage ved lære. Og måske handler det også om, at vi burde have taget regeringsansvaret på os, siger Thulesen Dahl. 

Mens den seneste uges uro i Venstre har trukket overskrifter er der forbavsende tavst omkring Dansk Folkeparti. Ingen uro eller oprørsstemning. Og det er der en simpel forklaring på, mener formanden: 

- De kan mærke,at vi rent faktisk tager det her seriøst, så det er nok også en af grundene til, at de tror vi kan bringe Dansk Folkeparti frem igen, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Kristian Thulesen Dahls rundtur i DF-baglandet fortsætter de næste tre uger.

1:54