Thornings dagpengeløsning skuffer

- Jeg klapper ikke, så mine hænder er hudløse. Det vil jeg sige, siger talsmanden for Behandl Os Ordentligt, interesseorganisation for de arbejdsløse, Peder Bæk fra Skive.

Helle Thorning Schmidt.jpg

Regeringens bud på en løsning for de tusindvis af udfaldstruede dagpengemodtagere, der indtil nu har været tæt på at miste deres forsørgelsesgrundlag, vækker ikke udpræget begejstring hos de arbejdsløse.- Jeg klapper ikke, så mine hænder er hudløse. Det vil jeg sige, siger talsmanden for Behandl Os Ordentligt, interesseorganisation for de arbejdsløse, Peder Bæk fra Skive.

- Det er selvfølgelig korrekt, at statsministeren holder liv i de folk, der falder ud af dagpengesystemet. De får en form for almisse, siger Peder Bæk til Ritzau.

Han mener dog, at der fortsat vil være mange ledige, der står over for økonomiske problemer med udsigten til at få færre penge mellem hænderne, når dagpengeperioden udløber.

- Det løser ikke problemet, fordi der er mange, der kommer i knibe, når de kun kan få 80 eller 60 procent af den højeste understøttelse, siger Peder Bæk.

Mange af de langtidsledige er mennesker, der indtil de blev ramt af ledighed, har haft stabile job i årevis og derfor har både bil og hus. Derfor vil den lavere ydelse ramme dem, påpeger Peder Bæk. Han medgiver dog samtidig, at alternativet - helt at miste dagpengene - var værre.

Skbonitten, der er talsmand for organisationen Behandl Os Ordentligt, ønsker i stedet for de midlertidige løsninger, at man helt nytænker arbejdsmarkedet i Danmark og indfører en form for jobgaranti.

- Det kræver en fuldstændig nytænkning, hvor man hjælper alle ledige i det danske samfund og tilbyder dem et arbejde. Vi må deles om det arbejde, der er i Danmark, siger talsmanden.- Det vil gøre, at mange igen vil føle sig som en del af samfundet, de vil ikke have behov for at gemme sig og ikke længere føle sig set ned på, siger han.Peder Bæk påpeger, at der i dag er mange mennesker, der bliver syge af at have for meget at lave, mens der samtidig er mange ledige, der bliver syge af at have for lidt at lave.

Han har dog ikke umiddelbart noget bud på, hvordan det konkret skal udmønte sig - om de offentligt ansatte for eksempel skal tvinges til at gå ned i tid, så der kan oprettes flere stillinger.

- Det kræver en kraftig omlægning, det er vi udmærket godt klar over. Det vil samtidig kræve omlægning af alt fra afgifter til husleje, men jeg er overbevist om, at det samlet vil skabe et bedre samfund, siger Peder Bæk.Op mod 30.000 vil miste deres forsørgelsesgrundlag i løbet af i år, oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag.

/RITZAU/