Thijs har slidt 300 par løbesko op - løber 35 kilometer om dagen

Han er 27 år og er et af landets største løbetalenter. Men det kræver træning at nå så langt - Thijs Nijhuis fra Viborg løber 180-200 kilometer om ugen.

4:06
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Thijs Nijhuis slider lidt flere løbesko op end de fleste. Snart 300 par er det blevet til.

For kun ét år siden kastede han sig ud i sit allerførste maraton. Her vandt den 27-årige løber DM-guld, og nu er han netop kommet hjem fra VM, som var hans tredje maraton nogensinde.

- Jeg begyndte at løbe, da jeg var omkring 12 år. Jeg spillede primært fodbold, men jeg fandt ud af, at jeg nok var bedst til at løbe rundt om banen fremfor at sparke til bolden, siger Thijs Nijhuis.

Hans talent for løb blev opdaget ved noget af en tilfældighed, da han boede hjemme hos sine forældre på en gård udenfor Viborg.

- Han stod og trippede i sin kedeldragt og sine støvler en dag, og så sagde jeg, han da kunne løbe en tur ud ad grusvejen. Og før vi havde set os om, var han allerede tilbage igen. Så spurgte han, hvad han så skulle lave, og jeg svarede, at han bare kunne tage en tur til. Og på den måde fandt jeg ud af, at han faktisk var rigtig god til at løbe, siger Gerda Nijhuis, Thijs' mor, Sparkær.

- Jeg fik et stopur i julegave da jeg var 12 år, og så begyndte jeg at tage tid, og jeg skrev det ned på gule post it notes. Og da jeg blev 13 år, fandt jeg ind til løbeklub, siger Thijs Nijhuis.

Dansk mester i debut

Sidste år blev løbebanen skiftet ud med landevejen. At være den bedste 5000 meter løber i Danmark var ikke længere nok for Thijs Nijhuis.

- Jeg besluttede mig for at løbe maraton for at se, hvordan jeg reagerede på det. Gik det ad helvede til, så kunne jeg blive ved baneløbet. Jeg løb det, og det gik over al forventning - en tid på 2:19 i min debut, og jeg blev dansk mester, siger Thijs Nijhuis.

Og et år efter sin debut som maratonløbet, var han med til VM.

Medaljerne hjemme hos forældrene på gården ved Viborg vidner om en søn med talent.
Medaljerne hjemme hos forældrene på gården ved Viborg vidner om en søn med talent.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Trænede hver dag – selv i stormvejr

Hjemme hos forældrene i Sparkær hænger alle hans pokaler og medaljer. Og de har måske en forklaring på, hvorfor deres ældste søn er blevet så god en løber.

- Selvfølgelig har han nok lidt talent, for det har han. Men det er nok mest af alt benhård disciplin og træning, træning, træning. Uanset om det regnede, om der var koldt eller stormvejr, så trænede han hver dag, siger Bennie Nijhuis, Thijs' far.

Næste mål for Viborg-løberen, der læser medicin til daglig, er de olympiske lege i Tokyo til august. Men efter at OL-kravene er blevet skærpet, skal han spurte yderligere knap fire minutter af sin bedste maratontid.

- Sidste gang var der 150 løbere med, men nu kan der kun komme 80 med. Så nåleøjet er blevet endnu mindre. Så jeg er lidt presset, for hvis jeg skal med, kræver det, at jeg laver den tredjebedste tid i Danmark nogensinde. Så jeg har kniven for struben, men det er nogenlunde der, man ser folk lave de bedste resultater, siger Thijs Nijhuis.

Og lykkes det ikke denne gang, har han en håndfuld år mere at løbe på. Næste gang, Thijs Nijhuis skal forsøge at kvalificere sig til OL, er den 23. februar i Sevilla.