Test dig selv: Social arv har stor betydning for dit barns skolegang

Der kan være stor forskel på, hvordan den sociale arv påvirker dit barns skolevalg. Karaktergennemsnittet kan i nogle tilfælde være dobbelt så højt, hvis du kommer fra en velfungerende familie.

idamerie.jpg
Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Den ene elev har et gennemsnit på 10,5 og den anden elev har ét på 5,2. De går i samme klasse, på samme skole, men deres baggrunde (deres sociale arv) er vidt forskellige, og det har stor betydning for, hvordan de klarer sig fagligt i skolen.

Daniel og Julie går i samme klasse på en skole i Silkeborg Kommune.
Daniel er plejebarn, hans forældre er henholdsvis ufaglært og på kontanthjælp. Julie bor sammen med begge sine forældre, som har en årlig indkomst på 1 million kroner.
De to skoleelevers forskellige sociale arv har også stor betydning i forhold til den store forskel, der er på de to elevers karakterer.

Daniel og Julie er to ud af fire fiktive personer, som du kan bruge til at teste, hvordan netop dit skolevalg kan påvirke dit barns karakterer. Testen finder du i bunden af artiklen.

Social arv betyder meget

Vi har præsenteret en skoleekspert, Andreas Rasch-Christensen, for tallene i undersøgelsen, for at finde en forklaring på, hvorfor der kan være så stor forskel på de karakterer, som den samme elev kan få.

- Først og fremmest tæller ens sociale baggrund enormt meget for afgangskaraktererne. Men der er også skoler, der stikker ud og er gode til at løfte. Her viser det sig blandt andet, at de er gode til at skabe dialog med hjemmene, forklarer han.

Han mener dog ikke, at man bare skal flytte sit barn, hvis man går efter de højeste karakterer.

- Sådan synes jeg ikke, man kan stille det op. Det er en vigtig undersøgelse det her, men der er også andre faktorer. Det vigtigste er, at eleven føler sig som en del af det fællesskab, skolen er, siger han.