Terror: Danmark i "markant forhøjet beredskab"

Politiet landet over er sat i "markant forhøjet beredskab" efter terror og terrortrusler i Europa. I følge tidligere PET-chef er det sjældent set.

TerrorBevogtning.jpg

Rigspolitiet bekræfter nu, at politiet landet over er sat i såkaldt "markant forhøjet beredskab".

- Forøgelsen af beredskabsniveauet sker som følge af den nuværende uafklarede situation i en række europæiske lande, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

PET har ifølge Rigspolitiet ikke har ændret vurderingen af terrortruslen mod Danmark, der fortsat vurderes som alvorlig. 

Men der må være en direkte årsag til, at Rigspolitiet nu har hævet beredskabet.

Maskinpistoler i gadebilledet

Det vurderer tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen, som dog understreger, at han ikke kender til det nuværende efterretningsbillede i Danmark.

- Det er ikke unaturligt, at der bliver iværksat nogle foranstaltninger på grund af situationen i Paris, truslen i Hannover i går og alt det andet, der sker rundt i Europa. 

- Men derudover må der være en direkte årsag til, at man nu vælger at hæve beredskabet. Det kan vælte ind med trusler, som politiet ikke bare kan smide i papirkurven.  

Men derudover må der være en direkte årsag til, at man nu vælger at hæve beredskabet. Det kan vælte ind med trusler, som politiet ikke bare kan smide i papirkurven.  

Hans Jørgen Bonnichsen kalder det sjældent, at beredskabet bliver hævet til det næsthøjeste niveau. Men det handler i høj grad også om at skabe tryghed for danskerne, siger han.

- Ved at hæve beredskabet, gør man politiet mere synligt, og det kan skabe tryghed for danskerne, selvom det selvfølgelig også kan få den modsatte effekt, når politi udstyret med maskinpistoler ses i gadebilledet. 

Politikredse står sammen

Umiddelbart vil det dog ikke være noget, danskerne kommer til at mærke så meget til i hverdagen. 

- Det bliver særligt i situationer, hvor mange mennesker er samlet, at danskerne vil opleve, at der er mere politi.

At politiet går op i beredskab har alene betydning for paratheden i politiet, og der er ikke tale om, at borgerne vil mærke nogen forandring i det daglige, skriver Rigspolitiet.

- Det forøgede beredskab medfører blandt andet, at alle landets politikredse sætter deres lokale beredskabsstabe i stabsberedskab, så de er klar til at kunne træde sammen med kort varsel.      

Politidirektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Kaasgaard, har i dag ikke ønsket at udtale sig om, hvad det forhøjede beredskab betyder for den midt- og vestjyske landsdel. 

Men der er ingen tvivl om, at politiet i forvejen er hårdt presset efter det forhøjede terrorberedskab efter begivenhederne ved Krudttønden i København i februar.

I oktober viste tal, at Midt - og Vestjyllands politi afgiver 1.200 mandetimer om ugen til indsatsen i hovedstaden. Det svarer til omkring 32 fuldtidsansatte.

/ritzau/