Tange Sø er nu politisk strid i Silkeborg byråd

Borgmester Steen Vindum har meldt Silkeborg Kommune ind i Foreningen til Bevarelse af Tange Sø uden at spørge resten af byrådet.

Diskussionerne om Tange Sø har i årevis bølget frem og tilbage.
Diskussionerne om Tange Sø har i årevis bølget frem og tilbage.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Striden om den kunstigt anlagte Tange Sø er blevet en politisk strid i Silkeborg byråd. Borgmester Steen Vindum har nemlig meldt kommunen ind i "Foreningen til Bevarelse af Tange Sø", uden at spørge resten af byrådet. Til stor overraskelse for flere byrådsmedlemmer.

- Jeg synes, det er betænkeligt. Og jeg synes, det er problematisk, siger Peter Sig Kristensen, som er byrådsmedlem for Enhedslisten i Silkeborg byråd. Han sidder også i kommunens Klima- og Miljøudvalg og mener ikke, medlemsskabet er foreneligt med at kommunen også er myndighed.

- Jeg mener ikke, vi som kommunen skal melde os ind i nogen som helst interesseorganisationer. Jeg mener, det er noget mudder, forklarer han.

Diskussionen har bølget i årevis

Tange Sø blev dannet ved en opstemning af Gudenåen for 100 år siden. Og diskussionerne om, hvorvidt søen skal bestå eller bringes tilbage til sit naturlige løb, har bølget i årevis.

Silkeborg Kommune har nu været medlem af "Foreningen til Bevarelse af Tange Sø" i fire år uden at byrådet har været informeret, hvilket også formanden for Klima- og Miljøudvalget, Claus Løwe Klostergård fra Alternativet, mener er forkert.

- Jge synes, vi skal forholde os neutralt og så tage drøftelsen i byrådet. Og så finde ud af, hvad det er, vi egentligt mener. For der er delte meninger i byrådet, understreger han.

Borgmester Steen Vindum (V) bekræfter, at det var ham, der meldte kommunen ind i foreningen, for fire år siden. Men han ser det ikke som noget problem.

- Vi ønsker søen bevaret. Vi tænker, det er en naturperle. Det tilkendegives også i vores kommuneplan, så jeg synes det var helt naturligt, at vi også er medlem af foreningen, forklarer han.

Har tidligere afvist at blive medlem

Silkeborg Kommune afviste ellers tilbage i 2009 at blive medlem. Netop med henvisning til kommunens rolle som myndighed.

- Om vi er medlem af foreningen eller ej, så vil vi altid kæmpe for en bevarelse af Tange Sø. Det er en naturperle og en gevinst for Silkeborg Kommune. Og den holdning har vi. Og på trods af det kan vi sagtens håndtere de myndighedsopgaver, vi har, mener borgmesteren.

Men søslaget slutter ikke her. Enhedslisten vil nu have kommunen meldt ud af foreningen.

- Og i det tilfælde, det ikke sker, må jeg i min egenskab af byrådsmedlem stille forslag om det, siger Peter Sig Kristensen.

Medlemskabet af "Foreningen til Bevarelse af Tange Sø" koster 200 kroner om året.