Tandlæge advarer mod snus

Tandlæge Hanne Nørgaard er bekymret over den nye trend blandt landsdelens unge.

snus

Unges stigende interesse for og brug af snus bekymrer nu en tandlæge. For selvom snus er væsentligt mindre sundhedsskadeligt end cigaretter og rygning, så øger det i følge tandlægen risikoen for kræft, og det kan give varige og alvorlige skader i munden. 

- Det er ikke sundt for slimhinden, men det værste er den ætsning, der kommer på tandkødet, og som så efterfølgende, når det er kommet igennem tandkødet, æder knoglen, fortæller Hanne Nørgaard, der er tandlæge ved Tandlægen.dk i Ikast. 

På billedet ovenfor kan man se de skader, som kan opstå som følge af brug af snus.

- Man kan se, at snusen har ligget deroppe mellem tænderne og læben, og det har fået tandkødet til at trække sig tilbage, siger Hanne Nørgaard. 

Omfattende skader 

Bliver skaderne i de unges mund og tandkød for omfattende , så er tandlægens muligheder begrænsede.

Det er ikke sundt for slimhinden, men det værste er den ætsning, der kommer på tandkødet.

- Hvis det er kommet så vidt som på billedet, så er knoglen jo væk, og når knoglen er væk, så skal man jo til at genopbygge den, og det er jo en alvorlig sag, forklarer tandlægen. 

Svensk snus har et lavere indhold af kræftfremkaldende stoffer end cigaretter, men det har til gengæld ofte et højere nikotinindhold. Tandlæge Hanne Nørgaard har endnu ikke set unge patienter med skader på grund af snus, men det vil i følge hende blive virkelighed, hvis tendesen fortsætter.

- Når vi hører, at der er så mange unge mennesker på ungdomsuddannelserne, som synes, at det er hipt at bruge det her, så vil vi da komme til at se det. Det har man jo set i Sverige også, hvor det har været brugt i mange år. Jeg vil stærkt fraråde det, siger hun.