Tandbørstning skal forebygge blodpropper

Tandbørstning hos de ældre er vigtigere, end man hidtil har troet.

 

Det virker måske ikke logisk, men det kan betale sig at børste bisserne godt, hvis man vil undgå lungebetændelse og blodpropper. Faktisk er dårlig tandhygiejne årsag til 10 procent af alle lungebetændelser der kræver indlæggelse. Det betyder på årsbasis op mod 200 dødsfald blandt plejehjemsbeboere.

Undervises i tandhygiejne

For at ungdå at dårlige tænder skal føre til alvorlige sygdomme har De Offentlige Tandlæger i samarbejde med FOA lavet en kampange hvor landets plejehjem nu have undervisning i tandhygiejne. Det fik de ældre i dag på plejehjemmet Enggård Centret i Struer. En af de beboere der i dag fik råd til at passe bedre på tandsættet var 93-årige Richard Mortensen.

- De gjorde det lidt kraftigere end jeg plejer. Jeg vil gerne prøve at gøre det lidt anderledes, for jeg tror, at jeg kommer lidt billigt om ved det, fortæller beboer Richard Mortensen.

Men det går ikke, at de ældre sløser, når det kommer til tandbørstningen.

- Hvis mundhygiejnen er meget dårlig, kan nogle af bakterierne fra munden komme ned i lungerne, og det er også derfor, at vi vælger at guide dem, fortæller overtandlæge i Struer Kommune Diana Svejgaard Joel.

Overtandlægen påpeger dog, at de ældre på Enggård Centret havde pæne tænder i forhold til den gennemsnitlige tandstatus i Danmark.