Naboer til ulven: Tag den nu lige med ro

Beboerne i ulvezonen er godt og grundigt trætte af den voldsomme debat om alt, der har med de danske ulve at gøre.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Iris / Ritzau Scanpix

'Skyd da de ulve'. 'Vrøvl, hvad har de gjort dig?'. 'Uvidenhed længe leve!'

Bølgerne går som regel højt, når ulvens tilstedeværelse bliver diskuteret på de sociale medier. I går tog debatten udgangspunkt i en historie om, at foreningen Ulvetid gerne vil forhindre et orienteringsløb i Stråsø Plantage, fordi det forstyrrer de ynglende ulve i området, og det fik både ulvemodstandere og -tilhængere på banen i TV MIDTVESTs facebookopslag.

Men debatten er løbet helt af sporet, mener man i de lokale borgerforeninger.

- Debatten er usaglig og uinteressant, og i mange tilfælde er den baseret på uvidenhed. Folk burde sætte sig ind i fakta, inden de debatterer, siger Dennis Mølgård Thiesen, der er formand for Idom-Råsted Borgerforening.

Det samme mener man i Ulfborg, hvor den lokale borgerforeningsformand hedder Thomas Birch.

- Folk skal lige tage den med ro. Det er lige før vi snakker mere om ulven, end vi snakkede om besættelsen i efterkrigstiden, siger han.

Her kan du se TV MIDTVESTs opslag på Facebook:

Synspunkterne skal forenes

I forhold til den konkrete sag, der handler om, hvor meget hensyn man skal tage til ulvene i området, synes Thomas Birch at foreningen Ulvetid går for vidt.

- Vi har ikke taget de store hensyn til den før, så jeg synes, det er for meget at skulle holde sig helt væk fra naturområdet, siger han.

Dennis Mølgård Thiesen har ikke lyst til at vælge side, fordi han generelt ikke mener, der kommer noget ud af at indtage en for- eller imod-holdning.

- Det er dialogen, der er vigtig, og det handler om at finde en måde at forene de forskellige synspunkter på. Vi vil gerne have uberørt natur, men når naturen så bliver for vild, så vil vi regulere. Der er en dobbelthed i den måde at tænke på, og det kommer vi ingen vegne med, lyder det fra formanden for Idom-Råsted Borgerforening.

Selv om Ulfborg er blevet kendt som epicenteret for ulvehistorier, så fylder ulven faktisk ikke så meget i hverdagen for de folk, der selv bor i ulvezonen.

- Det betyder ikke så meget for os herude, og det virker ærlig talt som om københavnerne går mere op i ulven, end vi gør, siger Thomas Birch.

2:12
Se indslaget fra i går: Af hensyn til ulven får 1.844 orienteringsløbere i påsken mindre plads at boltre sig på i Stråsø Plantage end først planlagt.