Tårnhøjt frafald på læreruddannelser i Midt- og Vestjylland

Frafald på læreruddannelser i Midt- og Vestjylland er alarmerende højt. Flere optagelsessamtaler skal ændre den negative tendens.

VIA University Skive.jpg

I Midt- og Vestjylland er frafaldet på læreruddannelserne langt højere end landsgennemsnittet.

I Skive er frafaldet på 21 procent blandt elever, der startede i 2014 og 2015. I Nørre Nissum er tallet oppe på 29 procent, mens læreruddannelsen i Silkeborg har et frafald på hele 32 procent. Det fortæller Elsebeth Jensen, uddannelseschef på VIA Universal College, til TV MIDTVEST.

- Jeg vil have ønsket mig, at tallene var meget lavere. Omkring 10-13 procents frafald havde været mere dejligt, men det har desværre været sådan her i den del år. Vi har kæmpet meget med det, og vi er opmærksomme på det og gør alt, hvad vi kan, siger Elsebeth Jensen.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at læreruddannelserne på landsplan har et frafald på 17,6 procent inden for et år i 2014, selvom der i sommeren 2013 blev indført store ændringer i uddannelsen.

Flere optagelsessamtaler

Formanden for Lærerstuderendes Landskreds, Christian Dalby, mener, at flere optagelsessamtaler, som blev indført for kvote 2-ansøgere i 2013, på sigt kan være med til at mindske frafaldet. Det fortæller han til Ritzau.

- Året efter den nye uddannelse er det stadig højt, og det er vi selvfølgelig kede af. Men vi tror også, at nogle af initiativerne, som for eksempel optagelsessamtaler, vil få sit gennemslag inden for de næste par år, siger formanden til Ritzau.

Vi har set, at der er et lidt mindre frafald hos dem, der kommer ind på kvote 2 og altså via en optagelsessamtale

Uddannelseschef Elsebeth Jensen hos VIA Universal College bakker op om forslaget. Til TV MIDTVEST siger hun, at de er klar til at prøve med flere optagelsessamtaler på læreruddannelserne i Skive, Nørre Nissum og Silkeborg.

- Vi har set, at der er et lidt mindre frafald hos dem, der kommer ind på kvote 2 og altså via en optagelsessamtale. Derfor har vi tænkt, at vi i år vil forsøge at indføre vejledende optagelsessamtaler for dem i kvote 1, der normalt kommer direkte ind på deres karaktergennemsnit, siger Elsebeth Jensen.

Nye adgangskrav

Et af de andre nye tiltag i 2013 var, at studerende med et karaktersnit under syv skal igennem en optagelsessamtale for at komme ind. Det har dog ikke påvirket frafaldet.

Ifølge Ritzau siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, til fagbladet Folkeskolen, at et løft af læreruddannelsen til kandidatniveau kan være med til at løse frafaldsproblemerne.

Det handler meget om at kigge på optaget. Det er i den proces, at jeg tror, man kan gøre den største forskel 

Men formanden for Lærerstuderendes Landskreds, Christian Dalby, mener dog, at optagelsessamtaler har større betydning for frafaldet, selvom han er enig i, at et prestigeløft vil være godt for uddannelsen.

- Det handler meget om at kigge på optaget. Det er i den proces, at jeg tror, man kan gøre den største forskel. Det er at sikre, at det er de rigtige mennesker, der kommer ind på læreruddannelsen, siger han til Ritzau.

- Vi ser gerne, at alle kommer igennem optagelsessamtaler, slutter han.