Syv skarpe til Inger Støjberg om hastestramninger

Regeringen vil inden fredag have stemt nye stramninger på familiesammenføring igennem Folketinget.

Inger Støjberg

Efter en afgørelse fra EU-Domstolen strammer regeringen reglerne for familiesammenføring. Det betyder, at børn, der er fyldt seks år, og som har en forælder i hjemlandet, skal integrationvurderes, før de kan blive familiesammenført til Danmark.

Regeringen fremsætter lovforslaget i Folketinget tirsdag med ønske om hastebehandling. Forslaget sendes i høring samtidig med fremsættelsen, og loven vil træde i kraft umiddelbart efter vedtagelsen, som forventes fredag.

 

Spørgsmål: Integrationsminister Inger Støjberg (V), hvor mange regner du med, at stramningen vil ramme?

- Jeg ved af gode grunde ikke, hvor mange sager det kan komme til at dreje sig om. Men det er klart, at vi bliver nødt til at have nogle meget faste regler, der gør, at man ikke bare umiddelbart kan blive familiesammenført, hvis man ikke er integrationsegnet.

 

Spørgsmål: Hvordan kan man vurdere, om et barn på seks-syv år er integrationsegnet?

- Der er mange faktorer, der afgør det. Og man har jo allerede indtil i dag vurderet det. Dommen betød så, at vi ikke i alle tilfælde kunne foretage den vurdering, og det er selvfølgelig ikke rimeligt.

 

Spørgsmål: I haster lovgivning igennem - er det noget, regeringen slår sig op på?

- Nej, men jeg kan jo ikke stå og se på, at familiesammenføringsområdet i virkelighedens verden er brudt sammen. Det er det afgørende, at vi har vores regler og en fast udlændingepolitik. Og derfor bliver vi nødt til at haste det igennem Folketinget.

 

Spørgsmål: Hvorfor er det nødvendigt at haste igennem?

- Fordi jeg kan ikke se til uden at gøre noget, at det bliver meget nemmere at blive familiesammenført til Danmark.

 

Spørgsmål: Vil vi også fremover se, at regeringen hastelovgiver?

- Det er jo altid bedst, hvis man har de høringsfrister, som der nu en gang er berammet. Men omvendt set vil jeg sige, at hvis vi kommer i en situation, hvor vores udlændingepolitik bliver udhulet, så sætter jeg altså det meget højt.

 

Spørgsmål: Er du sikker på, at den nye stramning er i overensstemmelse med EU-regler og konventioner?

- Det er en stor opstramning, og derfor bevæger vi os ud til kanten af konventionerne. Men jeg ville ikke fremlægge det, hvis ikke jeg mente, at det var lovmedholdelig. Men vi løber en vis procesrisiko.

 

Spørgsmål: Er det ikke lidt for meget, at regeringen for anden gang på kort tid er klar til at løbe procesrisiko?

- Jeg forventer, at det her er inden for rammerne af konventionerne, men det nytter heller ikke noget, at vi giver køb på vores holdninger af bare angst for at nå hen til kanten af en konvention.

 

/ritzau/