Syriske tvillinger taler flydende dansk efter halvandet år

I aften sender Sprogcentret Holstebro en flok dimittender ud i livet. To af dem er super-sprogskoleelever, der har imponeret alt og alle.

De syriske tvillingepiger, Gharam og Maram Barakat, har gennemført deres uddannelse på Sprogcentret i Holstebro med manér.
De syriske tvillingepiger, Gharam og Maram Barakat, har gennemført deres uddannelse på Sprogcentret i Holstebro med manér.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

I disse uger er der dimission på programmet på rigtig mange uddannelsesinstitutioner. Således også på Sprogcentret Holstebro, der i aften sender 140 kursister og studerende ud i verden med eksamenspapirer i hånden. 

En del af dem, der dimitterer, er en gruppe unge flygtninge, der er en del af et særligt projekt, hvor ressourcestærke unge udlændinge bliver forberedt til at tage en uddannelse i Danmark. 

- Det er et projekt sammen med VUC, hvor vi ville bringe gruppen af unge flygtningen frem til en vej i det ordinære uddannelsessystem hurtigst muligt. Der har været et hul, hvor de lidt blev glemt, fortæller forstander på Sprogcentret, Lars Graugard. 

Han forklarer om et uddannelsesforløb, der er mere intenst end sædvanligt. Normalt er sprogskoleeleverne også i praktik, men ikke de unge i dette forløb.

- Der har været fuld skrue på både sprog og uddannelse fra dag et. De har gået på sprogskolen fem dage om ugen, og det er ret intenstivt, så de skal have høj arbejdsevne og motivation.

Lærte dansk på halvandet år

To af dem, der i aften kan gå på scenen og modtage deres eksamensbeviser, er tvillingerne Gharam og Maram Barakat.

- Det er gået godt. Det er fantastisk, at vi har lært dansk, siger Gharam Barakat. 

De to 18-årige piger er ikke bare bestået. De har bestået med bravour. 

- Lige nu får vi rigtig gode karakterer. Vi får 10 og 12 altid. I matematik, engelsk og dansk. Det er godt, for vi har arbejdet hårdt, siger Maram Barakat. 

For halvandet år siden fik familien asyl i Danmark, efter de var flygtet fra Aleppo i Syrien. Allerede nu snakker tvillingerne flydende dansk.

- Danskere siger, at det er perfekt, at vi lærer dansk hurtigt. Men det er fordi, at vi har haft et godt projekt i skolen med gode lærere, siger Maram Barakat, og hun suppleres af sin søster.

- Jeg tror også, at hvis man vil, så kan man. 

Pigerne bor i Lemvig hos deres forældre. Det er her lektierne bliver lavet. 
Pigerne bor i Lemvig hos deres forældre. Det er her lektierne bliver lavet. 
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Pigernes underviser på sprogskolen har aldrig før oplevet nogen gøre så stor en indsats. 

- Vi var meget bekymret for, at de skulle blive stresset, så nogle gange måtte vi ærlig talt sige, at de skulle tage en slapper, men så har de bare sagt, at i Syrien var 13-14 timers eksaminer, så det her er jo bare en leg, når det er seks-syv timers lektier og skole oveni, fortæller Moussa Maanaki.

Nu går de to piger på velfortjent sommerferie, men den kommer ikke til at stå på afslapning. 

- Vi taler bedre dansk nu, end vi taler engelsk, så derfor vil vi gerne læse engelsk i sommerferien - og lidt dansk selvfølgelig, slutter Gharam Barakat. 

Når deres sommer(læse)ferie er ovre, vil de gerne læse til henholdsvis øjenlæge og farmaceut.

2:50