Sygeplejesker er pressede

Hver anden sygeplejerske på landets sygehuse er så pressede, at de har svært ved løse deres kerneopgaver

150907SygplejeskerTravlt.jpg

Arbejdspresset på landerts sygehuse er massivt, og mange steder er personalet så pressede, at de ikke kan nå at løse deres kerneopgaver.

Det viser en ny stor arbejdsmiljøundersøgelse blandt 2.200 sygeplejesker i hele Danmark, som Jyllands-Posten mandag har offentliggjort.

Over halvdelen af alle de adspurgte sygeplejesker fortæller i undersøgelsen, at de 'altid' eller 'ofte' er forhindret i at løse deres kerneopgaver forsvarligt på grund af arbejdsmiljøet.

Travlt i Herning

Hjertemedicinsk Afdeling på sygehuset i Herning er et af de steder, hvor sygeplejerskerne har mere end rigeligt at se til.

Selvom der kun er 32 senge på afdelingen, så var der i dag indlagt 44 patienter.

- Der har været travlt i en årrække vil jeg sige, men det er ligesom om, at det er eskaleret i den seneste tid, fortæller Christina McLennan, der er arbejdsmiljørepræsentant.

Når kollegaerne ikke længere kan klare presset, kommer de til hende.

- Nogle gange, når jeg for eksempel spørger mine kollegaer: "Er du med i dag?", så får de tårer i øjnene og siger: "Nej jeg er slet ikke med. Jeg har virkelig brug for hjælp, er der ikke nogen, der kan hjælpe mig", siger hun

Kravene stemmer ikke overens med ressourcer

Dansk Sygeplejeråd mener ikke, at kravene til sygeplejerskerne stemmer overens med de ressourcer, de har til rådighed.

- Der er sket en udvikling i den negative retning. Det får betydning for den enkelte sygeplejerske og sygeplejersker i al almindelighed, hvis ikke de kan løse deres opgaver. Den enkelte sygeplejerske risikerer at få stresslignende symptomer eller gå ned med stress, siger Anja Laursen, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd Midtjylland.

Bent Hansen: "Jeg ved, de er pressede"

Formand for Region Midtjylland, Bent Hansen, forstår godt at sygeplejeskerne føler sig pressede. Lige nu er der dog ikke penge til, at der kan tilføres flere ressourcer til området.

- Der er ingen tvivl om, at der er et højt arbejdspres. Det er jeg godt klar over. Derfor skal vi hele tiden have fokus på, kun at have de patienter indlagt, der skal være indlagt, og hele tiden se på om arbejdet er tilrettelagt på den rigtige måde, siger han.

2:23
Hver anden sygeplejerske har svært ved at løse sine arbejdsopgaver forsvarligt. Det siger sygeplejerskerne selv i en ny undersøgelse.