Sygeplejersker: Spareplan er udsigtsløs

Region Midtjylland har netop offentliggjort et sparekatalog med forslag til, hvordan regionen frem mod 2019 kan spare 699 millioner kroner. Sygeplejerskerne mener, at regionen svigter både ansatte og patienter.

travlhed-hospital,personale 150713_1.jpg

Region Midtjylland har netop offentliggjort et sparekatalog med forslag til, hvordan regionen frem mod 2019 kan spare 699 millioner kroner. I sparekataloget er der spareforslag for 824 millioner kroner.

Alle hjørner af det regionale sundhedsvæsen er mere eller mindre i spil, og i løbet af den kommende periode skal regionsrådets politikere - blandt andet på baggrund af input fra medarbejderne - træffe beslutninger om, hvordan besparelserne skal realiseres.

Og der skal ikke herske nogen tvivl om, at de midt - og vestjyske sygeplejersker er meget bekymrede ved udsigterne til sparetider. Igen.

- Jeg er bekymret for forslagene om at 'hugge en hæl og klippe en tå' for at få økonomien til at hænge sammen - eksempelvis ved at lægge pres på personalets arbejdsgange, fortæller Anja Laursen, der bl.a. er kredsformand for godt 9.000 midtjyske sygeplejersker, der er ansat i Region Midtjylland.

På vegne af dem ser hun med stor alvor på spareplanens konsekvenser:  

- Umiddelbart ser den slags besparelser relativt harmløse ud, fordi alle på papiret 'bare' skal løbe en lille smule stærkere og løse lidt flere opgaver. Men det er lige præcis denne type besparelser, der øger risikoen for fejl i behandlingen, fjerner tid fra de vigtige samtaler om observationer og fælles beslutninger mellem patient og sundhedspersonale, belaster arbejdsmiljøet og øger stressniveauet hos medarbejderne, opridser kredsformanden.

Problemet er i følge Anja Laursen, at det blandt andet bliver sygeplejerskerne, der bliver tvunget til at skære i kvaliteten.

- Det er bare ikke i orden. Regionsrådets politikere er nødt til at tage ansvaret for den prioritering af kvaliteten i det midtjyske sundhedsvæsen, som besparelserne nødvendiggør, siger hun.

Flere patienter - færre sengepladser

Også forslagene om yderligere reduktion i antallet af hospitalssenge bekymrer kredsformanden.

- Hvordan man kan foreslå en yderligere reduktion af sengepladser og personaleressourcer, når der er overbelægning og patienter på gangene flere steder i regionen? Presset på hospitalerne forsvinder altså ikke af, at patienterne ikke har en seng at ligge i eller en sygeplejerske at tale med. Tværtimod, siger Anja Laursen, der også minder om, at Arbejdstilsynet netop har uddelt en lang række påbud til flere af de midtjyske hospitaler, da medarbejdernes arbejdsmiljø allerede halter.

Hør her regionens økonomidirektør, Per Grønbech, forklare om spareplanen: