Sygeplejersker foretrækker halv tid af hensyn til familien

Regionen vil finde en løsning på, hvorfor over halvdelen af alle sygeplejersker i Region Midtjylland arbejder deltid.

220617 UCN kan optage flere på sygeplejerske- og jordemoderuddannelsen
Foto: UCN (Arkiv)

Det er så svært at få familielivet til at hænge sammen som sygeplejerske, at det er svært at arbejde fuld tid.

En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at kun 61 procent af sygeplejerskerne arbejder på fuld tid. Det skriver P4 Midt & vest.

Resultatet af undersøgelsen kommer ikke bag på Anja Laursen, der er formand for Kreds Midtjylland i Dansk Sygeplejeråd.

- Det med at få ens eget biologiske ur til at passe ind i en døgnrytme, der kører på skift, gør noget ved kroppen. Det gør noget ved kroppen at have så travlt på arbejde. Man har brug for at restituere sin krop og hoved, når man kommer hjem fra arbejde, siger hun til P4 Midt & Vest.

Privatliv vs. arbejdsliv

Omkring 40 procent sygeplejerskerne, som arbejder på deltid, angiver forholdet mellem privat- og arbejdsliv som årsag til, at de ikke ønsker en fuldtidsstilling.

Neil Gov, som er sygeplejerske på Regionshospitalet Herning, arbejder på deltid for at få privatlivet til at fungere efter lange nattevagter.

- Det er guld værd, hvis man har en ekstra dag til at komme sig. De ekstra dage om ugen er noget, som jeg synes er nødvendig for at have en fornuftig sammenhæng mellem arbejdsliv og privatliv, siger han til P4 Midt & Vest.

Kredsformanden har ikke nogen konkret løsning på udfordringen.

Det har regionsrådsformand Anders Kühnau (S) fra Region Midtjylland heller ikke. Men han siger til radioen, at regionen er på vej med en evaluering på, hvad der kan gøres for at løse problemet.

0:48
På grund af besparelser er mange afdelinger på sygehusene under stort pres. Sygeplejerskerne var også pressede i maj i år.